Umor, nadutost, tamni podočnjaci – simptomi presporog rada jetre

Anksioznost i mučnina samo su kap u moru simptoma koji se javljaju kad jetra sporo radi. Sve ovisi o jetri - imunitet, kardiovaskularni sustav, probava, izgled kože, debljina... Kako pravilnom prehranom očistiti taj vitalni organ od toksina?

Jetra, najvažnija i najveća žlijezda, u muškaraca teži 1,8 kilograma, a u žena 1,4 kilograma i obavlja nemali broj funkcija – njih čak 500. Zato je važno brinuti se o jetri jer usporavanje njenog rada dovodi do nakupljanja toksina u organizmu – trovanja. Jetra obavlja doista mnoštvo funkcija, ali najvažnije je znati: ako ona ne radi dobro, to će se odraziti na cjelokupno zdravlje jer čisti organizam, ima ulogu u metabolizmu masti i ugljikohidrata te u sintezi proteina i žuči.

Nespecifični simptomi
Sve dakle ovisi o jetri – imunitet, kardiovaskularni sustav, probavni sustav… Znakovi da s jetrom nešto i nije u najboljem redu su ponajprije bol (ispod desnog rebrenog luka), njeno povećanje, a može doći i do žutice. Ipak, najčešći simptom koji ukazuje na spor rad jetre jest – umor. Umor slijede anksioznost i depresija, debljanje, mučnina i nadutost, loša probava (nakon masnog jela), žut jezik i koža i tamni podočnjaci. Spora jetra utječe i na izgled kože po kojoj se nerijetko pojavljuju akne i crvenilo koji signaliziraju da jetra ne izlučuje toksine. Ono što je značajno za žene jest da čak i pojačanje PMS– a može ukazivati na promjenu u radu jetre. Tim simptomima dodajte i alergije, glavobolju, ljepljiv jezik, manjak koncentracije i poliuriju (učestalo mokrenje). Simptomi usporenog rada jetre su dakle nespecifični, što znači da ih je moguće zamijeniti za druge zdravstvene tegobe. Ako je većina simptoma prisutna kod vas, ne čekajte 5 do 12 – zapitajte se radi li vaša jetra presporo.

Kontracepcija i vitamin B
Jetra neće odmah patiti zbog lijekova, nezdrave hrane i pića jer ima sposobnost ‘boriti’ se i regenerirati, no kad-tad će postati neučinkovita i jetrene će se stanice početi uništavati. Spora jetra usporit će cjelokupan organizam, a rezultat usporenog rada jetre bit će i višak kilograma. Već i malom promjenom jelovnika i stila života jetra će vam biti zahvalna. Iako postoji mnoštvo uputa kojih bismo se trebali držati, važno je zapamtiti da ne jedete opterećujuću hranu – sve što je jako masno, prženo (užegla mast), slano ili slatko (hrana visokog glikemijskog indeksa) nije dobro. Tako će se na listi zabranjene hrane naći čips, krafne, pohanci, pommes frites pa čak i roštilj.
Najjednostavnije zdravstvene preporuke nalažu da jedemo puno povrća i voća, izbjegavamo debljanje i ne pijemo alkoholna i gazirana pića.
Supernamirnice koje jetra voli su cikla (smanjuje nakupljanje masti i potiče jetreni rad) i mrkva, a slijede ih artičoka, maslačak i peršin. Jetra voli i kiselo – posebno probiotike! Prema istraživanju Imperial College London, probiotici mijenjaju metabolizam masnoća u jetri. Uzimajte povremeno i vitamine B, C i E ako je dokazano (ili ako pak osjećate) da vam nedostaju. O nedostatku vitamina B ponajprije moraju razmišljati žene koje piju kontracepcijske tablete jer je kod njih čest nedostatak vitamina B. A kad nedostaje vitamina B, tada je teže pretvoriti sastojak kontracepcijskih tableta (estrogen) u oblik u kojem on postaje neškodljiv za jetru. Pozabaviti se moramo i porijeklom onoga što jedemo jer je većina hrane tretirana pesticidima. Pesticidi koji prolaze kroz hranu i potom kroz jetru su toksični, pa je povrće i voće prije konzumacije potrebno dobro oprati. Koliko je raširena upotreba i štetnost pesticida po ljudsko zdravlje, dokazuju i preporuke koje savjetuju da se gotovo svo povrće i voće s korom prije jedenja opere blagim deterdžentom.

Komentari