Zablude o zarastanju rana

Jedna od najčešćih zabluda jest ta da je krasta znak zdravog zarastanja rana. Istina je upravo suprotna: vlažno zacjeljivanje rana garancija je da će se koža puno brže i u potpunosti oporaviti, u optimalnim uvjetima, te zadržati besprijekoran izgled - bez trajnih ožiljaka

Lijepo vrijeme koje je pred nama puno je izazova za djecu, ali i roditelje. Ožiljci, rane, posjekline i udarci sastavni su dio odrastanja, no kako bi takve situacije prošle ‘bezbolno’, najvažnije je reagirati na vrijeme i na pravilan način. Primjerice, i najmanja rana zahtijeva pravilnu obradu, osobito tijekom prva 24 sata, no baš kad je riječ o ranama, još postoji niz zabluda. Jedan od najčešćih mitova glasi – debela krasta je dobra.

Više od anti-age saveznika

U našoj svijesti još uvijek postoji uvjerenje da je krasta znak zdravog zarastanja rana, no to nije točno, jer se koža puno brže oporavi, zacijeli i zadrži besprijekoran izgled ako se održava vlažnom. Jeste li znali da vam u pravilnom zacjeljivanju rana, tj. u održavanju vlažnog okruženja, može pomoći hijarulonska kiselina?

Na spomen riječi hijaluronska kiselina mnogi će prvo pomisliti na neki anti-age proizvod. No hijaluronska kiselina je puno više od toga. Sadrži je gotovo svaka stanica u tijelu, a u određenim dijelovima tijela postoji u visokim koncentracijama. Zanimljivo je da u različitim dijelovima tijela ima različitu funkciju. Primjerice, hijaluronska kiselina zaslužna je za to da koža djece sadrži čak 70 posto vode. S hijaluronske kiseline u koži, što dovodi do nastanka suhe kože. Hijaluronska kiselina može višestruko povećati volumen međustanične tekućine zbog velikog kapaciteta akumulacije vlage (vode) i tako popuniti kožu iznutra prema van. Upravo ta sposobnost hijaluronske kiseline vrlo je važna u vlažnom zacjeljivanju rane.

Prvo pravilo pravovaljane sanacije rana je ne dopustiti da se rana presuši i pukne. Naime, kraste otežavaju zatvaranje rane s obzirom na to da je u suhim uvjetima potrebno puno više vremena za formiranje novog tkiva.

Suprotno tomu, vlažno zacjeljivanje rana garancija je da će se koža u potpunosti oporaviti i zadržati besprijekoran izgled (bez trajnih ožiljaka).

Uvjeti za bržu regeneraciju

Terapija vlažnog zarastanja potiče rast i migraciju novih stanica te osigurava ključne bjelančevine koje zatvaraju ranu bez stvaranja kraste i tako je obnavljaju. Kako bi se u rani formiralo novo tkivo, potrebno je stvaranje novih stanica. Najveći rast stanica postiže se upravo u vlažnim uvjetima. Glavni cilj terapije vlažnim zarastanjem je stvaranje i održavanje optimalnih vlažnih uvjeta u kojima će se koža obnoviti. U rani koja se održava vlažnom, što se postiže korištenjem proizvoda na bazi hijaluronske kiseline, stanice mogu pojačano rasti, dijeliti se i migrirati. Tako se ubrzava zarastanje rana i više od dvaput’, tvrde stručnjaci.

Vlažno zarastanje rane održava ranu podatnom zahvaljujući činjenici da se krasta neće formirati. To vodi do bolje pokretljivosti, osobito ako se rana nalazi na zglobovima, kao što su koljena ili laktovi.

Ako se na rani ipak stvori krasta, nemojte ‘čačkati’ po njoj, jer je to najbrži put da se zarazite bakterijama ili virusima koje ćete prenijeti preko (prljavih) ruku – u tom slučaju i mala rana postaje ‘ulaznica’ za veliku infekciju. Pojačan, pa i gnojan iscjedak, sporo zacjeljivanje, formiranje tzv. džepova oko rane, promjena boje i neugodan miris simptomi su koji mogu upućivati na to da je došlo do infekcije rane. Ako je, uz sve navedemo, prisutna i povišena tjelesna temperatura, potrebno je javiti se liječniku. Kako biste sve te rizike sveli na najmanju moguću mjeru, važno je na pravi način reagirati na početku, kad se ozlijedimo.
Osim prvog koraka – dezinfekcije – važno je ne dopustiti da se rana presuši i pukne, jer to znači da će tkivu trebati puno više vremena da zacijeli. A dugo zacjeljivanje znači i dulji otvoreni put za prodiranje virusa i bakterija iz okoliša preko otvorene rane do našeg tijela.

SAVJET +

1 Ranu prvo treba isprati u hladnoj vodi, a potom je dezinficirati nekim antiseptikom. Antiseptici djeluju tako da sprečavaju rast i razvoj potencijalnih bakterija koje, ako se razmnože i zahvate mišiće, kosti i zglobove, mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

2 Treba izbjegavati dezinfekciju tzv. narodnim lijekovima. Naime, mnogi su skloni tomu da na ranu stavljaju ‘domaći antiseptik’ rakiju, no to nemojte činiti (osobito kad su djeca u pitanju) jer rakija peče, izrazito je agresivna i nedovoljno učinkovita za potpunu dezinfekciju.

3 Ožiljci će najbrže zacijeljeti na područjima na kojima je najbolja prokrvljenost. Iako su ozljede na glavi najopasnije, upravo na njoj, kao i na vratu, ožiljci najbrže zacijele. Trbuh i leđa pak zbog slabe su cirkulacije mjesta na kojima bi rana mogla biti najdulje vidljiva.

4 Kad je riječ o ranama, posebno treba voditi računa o tome da u njoj nije ostao komad stakla ili neko drugo strano tijelo zbog kojeg može doći do tetanusa, akutne infektivne bolesti čiji je najčešći simptom ukočenost čeljusti. Svakako provjerite jeste li cijepljeni protiv tetanusa.

Tekst: Danijela Petrov/Lisa
Fotografije: Profimedia

Komentari