Zašto su Azijatkinje vitke?

Azijatkinje su vitke, ali i zdrave i mladolike! A sve to zbog prehrane u kojoj je mesa vrlo malo, a šećera gotovo ni nema

Azijske žene ne samo da duže žive i ostaju mladolike, već imaju i najnižu stopu pretilosti na svijetu. Zašto? Zbog prehrane. Posebice se ističu Japanke koje jedu puno povrća, voća, integralnih proizvoda, ribe i proizvoda od soje. Sve su to namirnice prepune super zdravih tvari. Mesa ima vrlo malo u njihovoj prehrani, a bijeloga brašna i šećera gotovo da i nema. Posljedice su samo pozitivne – tijelo ne proizvodi otpade koji ga potiču na skladištenje masnoća u tkivima a koža je lijepa, zdrava i zategnuta. I vi želite uživati blagodati takve prehrane? S našom azijskom power-dijetom lako ćete u tome uspjeti.

Voće za doručak

Japanci dan obično započinju s voćem. Kome je to premalo, može dodati jogurt: ½ banane narežite na ploške, 1 krušku na kockice (po želji koristite i jabuku i ½ papaje) i to pomiješajte sa 100 g jogurta. Dodajte 1 žličicu kokosovih listića i žličicu meda. Pikantna alternativa: umutite 2 jaja, malo posolite pa ispecite omlet u koji dodajte 2 rajčice narezane na ploške i na kraju pospite listićima bosiljka. Za ručak pripremite neki od naša dva recepta, a za večeru možete pojesti ribu s prženim al dente povrćem ili pržene rezance s jajem i puno svježeg povrća.

KOKOŠJA JUHA S KOKOSOVIM MLIJEKOM

Za 4 porcije:

• 2 stabljike limunske trave • 400 g gljiva
• 1 komadić đumbira (oko 5 cm) • 3 rajčice • 4 pileća filea (bez kože) • 400 ml kokosovog mlijeka (nezaslađenog) • 6 listova limete • 125 ml bijeloga vina • 750 ml pilećeg temeljca • 6 žlica umaka od soje • kajenski papar

Priprema:

1. Limunsku travu i gljive narežite na komadiće. Đumbir ogulite i narežite na tanke ploške. Rajčice kratko obarite u vrućoj vodi, ogulite i narežite na kockice. Meso narežite na trakice debljine 1 cm.
2. Zagrijte kokosovo mlijeko. Dodajte komadiće limunske trave, 3 lista limete i đumbir pa krčkajte na srednjoj vatri oko 5 minuta.
3. Ulijte vino i temeljac pa zakuhajte. U juhu dodajte meso, gljive, rajčice pa krčkajte sljedećih 5 minuta. Zatim izvadite limunsku travu i listove limete. Začinite umakom od soje i paprom. Ukrasite preostalim listićima limete nasjeckanim na tanke trakice.

Po porciji: 385 kcal

PRŽENA RIŽA S PILETINOM

Za 4 porcije:

• skuhana, ohlađena riža • 2 pileća filea
• 3 žlice umaka od soje • 2 žlice sezama • 1 žličica škrobnog brašna • 1 komadić đumbira (2 cm) • 3 mlada luka • 150 g zelenih šparoga • 150 g mrkve • 3 žlice ulja • 2 jaja

Priprema:

1. Hladnu rižu malo razdvojite vilicom. Meso narežite na trakice. Pomiješajte 2 žlice umaka od soje, sezam i škrobno brašno. Time 30 minuta marinirajte meso.

2. Đumbir ogulite i narežite na kockice. Luk narežite na kolutove, šparoge na komadiće. Mrkve prepolovite po dužini i narežite na ploške.

3. Zagrijte 2 žlice ulja u woku ili tavici pa na njemu pržite meso oko 3 minute i izvadite ga. Dodajte ostatak ulja, zagrijte ga pa 15 sekundi pržite đumbir i luk. Dodajte šparoge i mrkvu i pržite sljedeće 3 minute.

4. Pomiješajte jaja s preostalim umakom od soje. Rižu dodajte u tavicu i pržite oko 2 minute. Dodajte meso i jaja s umakom. Sve pržite još 1 minutu i poslužite toplo.

Po porciji: 450 kcal

6 OSNOVNIH ELEMENATA AZIJSKE PREHRANE

1 Riža i rezanci u azijskoj prehrani daju osjećaj sitosti. Riža pomaže kod izlučivanja vode i otpadnih tvari iz organizma. Tjestenina od riže ili od heljde bogata je proteinima i balastnim tvarima.

2 Riba sadržava nezasićene omega-3 masne kiseline, snižava rizik od srčanog i moždanog udara. Priprema se u woku na malo ulja.

3 Povrće nas opskrbljuje balastnim tvarima. Brza priprema: važno je narezati ga na manje komadiće, kratko pržiti na malo ulja i začiniti umakom od soje.

4 Soja sadržava puno aminokiselina. Zbog njih je po hranjivosti ravnopravna mesu, dok za razliku od mesa koje ima štetne zasićene masne kiseline, sadrži nezasićene masne kiseline koje sprječavaju oboljenja srca.

5 Zeleni čaj čisti tijelo i duh, jača imunitet, snižava kolesterol u krvi i potiče otapanje masnoća. Dnevno popijte najmanje tri šalice zelenog čaja!

6 Miso juha idealan je međuobrok: namočite 10 g wakame algi u 125 ml mineralne vode. Na kocke narežite 200 g tofua. Zakuhajte 1 l instant dashi temeljca (riblje juhe). U juhu protisnite 70 g miso paste. Dodajte ocijeđene alge i tofu te krčkajte još nekoliko minuta.

Komentari