Što nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih tableta?

Ove pilule ne koriste se samo kao zaštita od trudnoće nego i liječe mnoge tegobe, u prvom redu hormonske prirode. Ali nakon nekog vremena primjene, mnoge žene požele promjenu

Oralna hormonska kontracepcija najpopularnija je metoda zaštite od neželjene trudnoće. Procjenjuje se da je koristi više od 100 milijuna žena širom svijeta i to uglavnom u dobi od 15 do 49 godina. Iako su kontracepcijske pilule najpopularnije sredstvo zaštite od trudnoće, iskustva iz ginekoloških ordinacija pokazuju da žene najkasnije nakon rođenja prvog djeteta, a najčešće nakon deset godina uzimanja pilula, žele promijeniti kontracepciju. Što nakon pilule? Kondom je uvijek najjednostavnije rješenje, jer nema hormonske “intervencije”, a ujedno je i jedino sredstvo koje istodobno štiti i od neželjene trudnoće i od spolnih bolesti.

Zaštita za rizične skupine
Žene s određenim zdravstvenim poteškoćama (one koje su osobno ili u bliskoj obitelji imale ili imaju slučajeve tromboze, srčani ili moždani udar, karcinom dojke, bolest jetre…) trebale bi odabrati neku od metoda zaštite koja nije hormonska. Takvim pacijenticama najčešće se preporučuje spirala. Hormonska spirala, naime, otpušta hormone koji djeluju samo lokalno. Brojne žene su zahvaljujući spirali riješile i problem bolnih mjesečnica.

Što ako imate miom?
Vrsta kontracepcije ovisi o mjestu gdje se miom nalazi. Ako se razvijaju na vanjskoj strani maternice, uporaba spirale, primjerice, neće izazvati nikakve poteškoće. Ako se pak miom nalazi ispod sluznice maternice, spiralu će biti teško postaviti.

Pouzdanost bazalne temperature
Određivanje plodnih dana metodom mjerenja bazalne temperature i korištenje zaštite samo za vrijeme tih dana moguće je samo kod žena koje imaju redoviti menstrualni ciklus. No na temperaturu mogu utjecati i neki vanjski čimbenici poput stresa ili prehlade, tako da ova metoda nije potpuno pouzdana. Nešto sigurnija metoda je kompjutorska analiza ciklusa. U okviru te metode mjeri se bazalna temperatura, a kompjutor zatim upozorava na plodne dane. Žene starije od 40 godina ipak se ne bi trebale pouzdati isključivo u ovu metodu, jer njihov ciklus više nije toliko redovit.

Je li dijafragma sigurna za zrele žene?
Dijafragma se u rodnicu uvodi prije seksa, a u tijelu ju je potrebno ostaviti najmanje šest sati nakon odnosa. Budući da kod žena starijih od 40 godina može doći do slabljenja vezivnog tkiva i spuštanja maternice, ta malena gumena kapica mora biti dobro prilagođena, kako ne bi skliznula. To je postupak koji provodi ginekolog.

Do koje dobi koristiti kontracepciju?
U principu do posljednje mjesečnice. No, ženama nije lako odrediti kada je točno došao taj trenutak. Stoga je dobro pridržavati se sljedećeg pravila: žene koje nakon 50. godine života godinu dana nemaju mjesečnicu, ne mogu više zatrudnjeti. Kod žena mlađih od 40 godina smatra se da trudnoća više nije moguća nakon što mjesečnica izostane tijekom dvije godine. Kako bi imale dodatnu sigurnost, žene mogu izmjeriti razinu hormona u krvi. To mjerenje iziskuje određeni trud, budući da uključuje više vrijednosti koje je potrebno ponovno izmjeriti u razmaku od nekoliko tjedana. Pritom vrijedi sljedeće: ako je vrijednost estradiola stabilno ispod 40, a razina FSH iznad 30, trudnoća više nije moguća.

Komentari