Svjetski dan zdravlja posvećen depresiji

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije više od 300 milijuna ljudi pati od depresije

Danas se obilježava Svjetski dan zdravlja kako bi se podigla svijest o zdravlju cijele populacije. Ovogodišnji 7. travanj posvećen je depresiji, mentalnom poremećaju s kojim se u svijetu bori sve više ljudi. Može pogoditi svakoga, ali ga je moguće i uspješno izliječiti.

Depresija je bolest koju karakteriziraju poremećaji promjene raspoloženja u dužem vremenskom periodu, a utječu na osobnost i sve životne aspekte. Tuga, nesposobnost uživanja u ranije ugodnim stvarima ili aktivnostima i duševna bol… Sve su to simptomi depresije. Osim što utječe na obavljanje najjednostavnijih svakodnevnih zadataka, ponekad ima razorne posljedice za odnose s obitelji i prijateljima.

Cilj ovogodišnje javnozdravstvene kampanje je, između ostalog, potaknuti i motivirati osobe koje boluju od depresije da potraže i dobiju pomoć. Isto tako, naglašava se važnost edukacije obitelji, prijatelja i kolega koji žive s osobama oboljelim od depresije kako bi bili sposobni pružiti podršku oboljelom. Cilj je i bolje informirati opću javnost o depresiji, njezinim uzrocima i mogućim posljedicama, a naposljetku i o obliku pomoći koji je dostupan za prevenciju i liječenje depresije.

Depresija je ozbiljan emocionalni poremećaj i nemojte ga zanemariti, a današnji dan iskoristite i kao poticaj za promjene loših životnih navika. Kako stara tibetanska poslovica kaže: “Jedite upola, hodajte duplo, smijte se troduplo i volite bez mjerila.” I zdravlje vam je zagarantirano. I sreća!

 

Komentari