9 vježbi koje možete uklopiti u svakodnevicu

Istraživanja su pokazala da 30-minutno vježbanje potiče rad metabolizma i poboljšava raspoloženje. Uz naše prijedloge za vježbanje tijekom svakodnevnih malih rituala, čak i dok čekate u redu pred blagajnom u trgovini, ne postoji nijedan izgovor da ne počnete vježbati - već sada!

Hladni i kratki dani bez puno svjetlosti i topline, mraz, vjetar, blagdani koji su iza nas, a koji su ostavili traga na nama… Sve to utječe ne samo na naše tijelo nego i na naše raspoloženje. Osim toga, početkom godine tradicionalno donosimo puno odluka kojima pokušavamo promijeniti neke stvari (najčešće skinuti višak kilograma nakupljenih tijekom blagdana) u svom životu, što samo stvara pritisak koji više – manje možemo podnositi.

Apsolutno najbolje rješenje za sve tegobe, i fizičke i psihičke, jest vježbanje!

Svakodnevni mali rituali vježbanja

Istraživanje koje je provedeno na Duke sveučilištu u SAD-u pokazalo je da 30-minutno vježbanje tri puta tjedno znatno poboljšava raspoloženje i djeluje gotovo kao antidepresivna droga. Simptomi kao što su letargija i loše raspoloženje kod ispitanika koji su vježbali smanjili su se za čak 60 posto. A da se ne biste stalno izvlačili na hladnoću, gužvu u teretanama ili loše higijenske uvjete na bazenima, predlažemo vam niz vježbi koje možete raditi na uobičajenim mjestima i tijekom svakodnevnih malih rituala, dok perete zube ili gledate TV, tijekom čekanja u supermarketu, na radnome mjestu…

1 Jutarnja tjelovježba
TRAJANJE: 2 MINUTE

Čak i nekoliko malih vježbi netom nakon buđenja dobro će doći da probudi energiju tijela i da vas oraspoloži. Osim toga, bit će to dobra ‘injekcija’ metabolizmu da izdrži sve dnevne obaveze. Primjerice, odradite nekoliko vježbi istezanja pokraj kreveta. Zatim sjednite na pod, oslonite se leđima na okvir kreveta i uhvatite se za rub kreveta. Podižite stražnjicu s poda, upirući se rukama o krevet i spuštajte. Odradite 10 vježbi, kratko se odmorite pa sve ponovite.

3 Tijekom jutarnjeg umivanja lica
TRAJANJE: 4 MINUTE

Umivanje lica i pranje zuba idealno je vrijeme za male vježbe snage. Raširite noge i polako se počnite oslanjati svom težinom prvo na jednu pa na drugu stranu. Na svakoj nozi ostanite 10-ak sekundi pa naizmjenično ponavljajte 10 puta. Ove su vježbe izvrsne za bedra i struk.

4 U uredu za stolom
TRAJANJE: 4 MINUTE

Onima koji puno sjede na radnome mjestu prijeti rizik od dobivanja uredskog trbuščića. Da biste to spriječili, sjednite uspravno, a ruku položite na bedra te polako podignite savijeno koljeno iznad tla. Zatim kružite s oba stopala 10 sekundi u jednome smjeru pa u drugom.

5 U supermarketu, trgovačkom centru
TRAJANJE: 90 SEKUNDI

Šoping ili fitness? Zašto ne kombinirati te dvije stvari. Kad gurate kolica u supermarketu, neka vam posluže kao ‘supervlak’ za ruke i prsne mišiće. Stavite ruke na obje vanjske ručke pa ih stiščite i zadržite napetost oko 20 sekundi. Popustite pa ponovite 3 puta.

6 Iskoristite svaki trenutak u kuhinji
TRAJANJE: 4 MINUTE

Dok ste u kuhinji, nemojte odustati od malih sportskih aktivnosti. Iako ste aktivni dok kuhate, iskoristite stanke između miješanja i sjeckanja, pa se čvrsto uhvatite za naslon stolca ili stola te naizmjenično oslanjajte svom težinom prvo na jednu, a zatim na drugu nogu. Prilikom izmjene svaku nogu dignite od poda i spustite. Napravite dva puta po 20 ponavljanja na svakoj nozi.

7 Vrijeme za pauzu
TRAJANJE: 4 MINUTE

Da bi kralježnica bila gipka, treba joj redovita vježba. Sjednite uspravno u stolcu. Polako okrečite gornji dio torza u jednu pa u drugu stranu, držeći se rukama za naslon stolca i pogledajte iza sebe. Zadržite se po 15 sekundi u krajnjem položaju prvo na jednoj, a zatim na drugoj strani. Ponovite po 10 puta. Ove vježbe jamče i vitkiji struk!

8 Na trosjedu dok gledate televiziju
TRAJANJE: 4 MINUTE

Večer na kauču idealna je za male vježbe. Lezite na leđa, povucite jednu nogu prema prsima, napravite krug natrag podižući i spuštajući naizmjence jednu pa drugu nogu. Dva puta po 30 ponavljanja jamči ravan trbuh!

9 Prije spavanja
TRAJANJE: 2 MINUTE

Neposredno prije spavanja ne preporučuje se naporno vježbanje jer se u tom slučaju ubrzava puls i razbuđuje tijelo. No opuštajuće joga vježbe zadržat će tijelo u prirodnoj ravnoteži i podariti mu mir. Lezite na leđa te ispružite noge uza zid pod kutom od 90 stupnjeva. Tako ćete stimulirati rad limfnog sustava. Zadržite se u tom položaju 2 minute pa lezite i opustite se.


Tekst: Nikolina Petan
Foto: Profimedia

Komentari