Četiri koraka do uspješnog vježbanja

Ljeto je blizu i krajnje je vrijeme da se pokrenete

Početak bilo čega uvijek je najteži. Isto je i s vježbanjem. Najgore je napraviti onaj prvi korak i početi. Ali kada to napravite, već ste na pola puta do uspjeha.

Za početak, napravite plan prema kojem ćete vježbati i bilo bi dobro da ga se uvijek pridržavate. Osim što pomaže u gubljenju kilograma, vježbanje je prvenstveno zdravo. Kada se već odlučite promijeniti životne navike i okrenuti se zdravom životu, morate biti svjesni da je i prehrana izrazito važna.

Prvih mjesec dana vježbanja nedvojbeno je najzahtjevnije razdoblje. Tada trebate usvojiti plan vježbanja koji ste prethodno napravili i morate paziti da ne preskačete obroke. Izrazito je važno da pijete puno tekućine, minimalno dvije litre. Pozovite nekoga da vam se pridruži kako bi se mogli međusobno motivirati i podržavati.

Donosimo vam četiri koraka po tjednima pomoću kojih će se prvi mjesec pokazati kao veliki uspjeh za vas:

  1. tjedan: premda ćete biti euforični i puni energije, nemojte pretjerivati s vježbanjem. Bolje je odraditi dobar trening tri puta tjedno, nego forsirati organizam pet dana u tjednu. Vaši mišići moraju se odmoriti.
  2. tjedan: Polako ćete osjećati upalu mišića, ali i dalje ćete imati dosta energije. Vidjet ćete već prve rezultate. Nemojte pojačavati treninge. Najbolje je vježbati svaki drugi dan dok ne dođete u dobru formu.
  3. tjedan: Raspoloženje će vam već polako opadati, ali nemojte odustati. Iako se proces mršavljenja usporio, tijelo vam je iscrpljeno, samo nastavite vježbati prema svom planu.
  4. tjedan: Sada ste već potpuno klonuli duhom. Pitate se daje li uopće vježbanje ikakve rezultate i što biste mogli promijeniti. Ali ne brinite se, to je sasvim normalno. Rezultati će biti vidljivi samo ako budete ustrajni u tome što radite.

 

Komentari