CrossFitom do vitkosti i zdravlja!

Ana Turk jedna je od najuspješnjih Hrvatica u CrossFitu, vrsti treninga koji kombinira različite sportove. Njime se na zabavan način savršeno oblikuje tijelo, razvija kondicija, samopouzdanje...

Aratraktivna Samoborka Ana Turk cijeli se život bavi sportom; još kao četverogodišnjakinja počela se baviti sportskom gimnastikom, sa 12 godina se prebacila u atletiku, a sa 18 počela je voziti brdski biciklizam. Stoga nikoga nije začudilo kada se oduševila CrossFitom – novom vrstom treninga koji je na hrvatsko tržište došao 2012. godine! Privlačnost CrossFita leži u kombinaciji najboljih metoda i vježbi iz raznih sportova koje poboljšavaju ljudske sposobnosti kroz desetak prepoznatljivih domena: kardio-respiratornu izdržljivost, mišićnu izdržljivost, snagu, jakost, brzinu, ravnotežu, koordinaciju, agilnost, preciznost i fleksibilnost!

Strukturu treninga zapravo činevježbe iz dizanja utega, gimnastike i atletike, pa se Ana brzo pronašla u ovoj vrsti treninga. Zapravo, pokazala se toliko dobrom da se već nakon kratkog vremena bavljenja CrossFitom na prvom službenom natjecanju visoko plasirala. Inače, CrossFit se kao metoda treninga prvi put javlja 1990-ih godina u SAD-u, a osmislio ga je Greg Glassman. Popularnost mu znatno raste oko 2000. godine, a danas natjecanja u ovom sportu okupljaju i do nekoliko desetaka tisuća natjecatelja samo u Hrvatskoj.

Izazov i testiranje granica

‘Oduvijek preferiram individualne sportove, jer više volim igrati na to da je moj rad moj rezultat i moja borba. Uvijek sam se bavila sportovima gdje uspjeh ovisi samo o vlastitim sposobnostima’, otkriva nam simpatična 23-godišnjakinja, koja radi kao trenerica u jednom samoborskom fitness centru, a na Fitness učilištu polaže za osobnog i kondicijskog trenera. ’CrossFit je kombinacija mnogo sportova u jednom, od dizanja utega, gimnastike, trčanja, plivanja, veslanja, biciklizma… Na natjecanju su uvijek kombinacije nečega od navedenog, nikada nije lagano i jednostavno, ali zato to i toliko volim. Volim izazove i pomicanje ljudskih granica, što u CrossFitu uvijek radim’, sa smijehom objašnjava Ana, koja sportski uzor i motivaciju pronalazi i u bratu Filipu, jednom od najuspješnijih hrvatskih brdskih biciklista. Iako se na prvi pogled čini kako je CrossFit namijenjen profesionalcima i iskusnim rekreativcima, to uopće nije istina. Ovaj je trening savršen izbor za sve – bez obzira na dob, spol ili razinu fizičke spreme i iskustvo s vježbanjem! Kao i u svakom sportu, za njega je potrebna samo dobra volja i motiv, te malo više predanosti i koncentracije na treningu. Uostalom, da to nije ekstreman sport, govori i podatak kako je razvijen poseban program i za djecu – CrossFit Kids, kojim se razvijaju sposobnosti prirodne djeci određene dobi.

Novi izgled u 2 mjeseca

CrossFit je iznimno popularan i među pripadnicama ljepšeg spola. Naime, njegova je glavna nuspojava’ gubitak potkožnog masnog tkiva, a uz pravilnu prehranu (što u većini slučajeva podrazumijeva i korekciju dosadašnje prehrane) mnogi vježbači nerijetko u potpunosti promjene izgled i sposobnosti u svega 2 mjeseca!
Mnogi treneri CrossFita doživjeli su brojna priznanja polaznika, posebno onih u tridesetima i 13četrdesetima, koji priznaju da se nakon dužeg bavljenja CrossFitom osjećaju bolje, zdravije i poletnije nego u dvadesetima! ‘CrossFit je odličan za dobru liniju jer sve vježbe uključuju sve mišićne skupine, a ne morate ići u teretanu i vježbati na spravama kao kod klasičnih treninga. Ovisno o jačini i intenzitetu treninga, možete se njime baviti i rekreativno, a već tri tjedna treninga mogu polučiti izvrsne rezultate – i u fizičkom izgledu ali i u boljem zdravlju’, objašnjava nam Ana Turk. I dok je mnogim ljubiteljima aktivnog života Ana iznimno atraktivna i zgodna, zbog svojih se mišića, suočavala, nažalost, i s negativnim komentarima.

Jačanje karaktera i odlučnosti

‘Kod nas je takav mentalitet da žena s mišićnom masom nikad ne može dobiti samo pozitivne komentare i pohvale. No moja volja, želja i ljubav prema tome što radim je jača i veća od ijednog komentara. A negativni komentari me samo jačaju i čine boljom’, priznaje otvoreno naša sugovornica. Stoga savjetuje svima da otkriju čari CrossFita, bez obzira odluče li se njime baviti rekreativno ili profesionalno. Naime, osim što CrossFit povećava kondiciju, snagu, a time i energiju (što nakon nekog vremena dovodi i do bolje opće zdravstvene slike vježbača), on je ujedno i vrlo zabavan jer su treninzi raznoliki, a samim time i zanimljivi. Odaberete li pak teške treninge, budite sigurni da će oni pozitivno utjecati i na jačanje vašeg karaktera i odlučnosti. ‘Ima li išta bolje od treninga na kojem se dobro zabavljate, a istodobno na najbolji način dopridonosite svome izgledu i zdravlju te nakon njega možete ući u u kakvu god haljinu poželite’, kaže Ana.

Preporučujemo

Komentari