Mini treninizi za oblikovanje nogu

Fitnes stručnjaci savjetuju kako jednostavnim i raznolikim vježbama u kućnom ambijentu postići lijepo oblikovane i vitke noge

Lijepe noge priželjkuje svaka žena, zar ne? No mnoge od njih, međutim, tijekom dana prikovane su za uredski stolac, a nakon toga brojne kućanske i druge obaveze (ali i gledanje tv-a, surfanje internetom i društvene mreže) učine da nemaju vremena za odlazak na neku organiziranu rekreaciju ili u dužu šetnju. Važnost kretanja je iznimno bitna u slobodno vrijeme, njome jačamo mišiće, ostajemo u formi, ali i oblikujemo svoje tijelo. Ako su noge ‘slaba točka’, odnosno želimo da budu čvršće, vitkije i ljepše, fitness treneri preporučuju ciljane vježbe koje možete odraditi i bez odlaska u teretanu.

1. Trčanje stubištem

Ova aktivnost je izvrsna za skidanje kilograma i vraćanje u formu, ali i ojačavanje bedara. Potražite najdulje moguće stubište. ‘Trening’ počnite brzim trčanjem, stajući na svaku stepenicu. Zatim nastavite stajući na svaku drugu stepenicu. U trećem koraku skačite s lijevom nogom stepenicu po stepenicu, a zatim promijenite nogu. Nakon svakog od ovih koraka polagano trčite dolje niz stepenice. Savršen ritam bio bi kada biste četiri puta tjedno imali ovakav trening na stepeništu.

2. Preskakanje konopca

Ova vježba naročito jača i oblikuje donji dio nogu. Osim toga, u samo 10 minuta preskakanja konopca izgubit ćete kalorija kao da se džogirali 30 minuta. Tijekom vježbe možete raditi varijacije: preskakanje istovremeno s obje noge, na jednoj nozi ili obrnuti smjer kruženja užeta. Bilo bi dobro ovakvu vježbu raditi tri puta tjedno u trajanju od pet do 10 minuta.

3. Održavanje ravnoteže

Vježbe s pjenastim jastučićima u kojima vježbate ravnotežu su posebno učinkovite za mišiće kompletnih nogu, jer u toj vježbi svi oni su ‘zaposleni’. Stavite jastučić na pod i stanite s obje noge i radite čučnjeve. Zatim stanite na jednu nogu, a drugu udaljavajte koliko god možete prema gore i držite je tako nekoliko sekundi. Ponovite vježbu i s drugom nogom. Svakodnevno biste ovako trebali vježbati tri do 4 minute.

4. Hodanje s trakom

Ova vježba, uz pomoć tanke elastične trake, osigurava snažna bedra. Traku postavite iznad gležnjeva i širite noge koliko možete pod pritiskom trake. Napravite deset koraka naprijed i natrag. Vježbu biste trebali raditi svaki drugi dan.

5. Vježbe s utezima

Utezi male težine (od 0,5 do 1,5 kg) koje ćete čičkom pričvrstiti na na gleženjeve pojačavaju učinkovitost treninga za donji dio nogu, primjerice kod trčanja, brzog hodanja ili pak na fitnessu.

Komentari