Od 20 godina neaktivnosti do svog prvog polumaratona

Više od 20 godina naša sugovornica Nikolina Petan nije se bavila sportom te je nakon samo osam mjeseci treniranja istrčala svoj prvi polumaraton

Ulicama glavnog grada jučer su zavladali trkači koji su se odvažili trčati 24. Zagrebački maraton. Osim 42 kilometra koliko su trčali maratonci, dio ih se odlučio za polovinu te rute, odnosno polumaraton, a velik dio njih za 5 kilometara, odnosno građansku utrku. Među ovim potonjima našla se i tv voditeljica Ana Stunić, dok je modna dizajnerica Ogi Antunac istrčala 21 kilometar.

Baš kao i Ogi svojim se polumaratonom, prvim u životu, i to u svojoj 43. godini, odvažila naša sugovornica, novinarka i urednica u časopisima Lisa i Lijepa&aktivna, Nikolina Petan.

– Još prije osam mjeseci nisam mogla pretrčati ni sto metara a da se pošteno ne zadišem, a penjanje pješice na peti kat zgrade u kojoj radim za mene nikad nije bila opcija – kazala nam je Nikolina, koja nikada ranije sebe nije vidjela kao trkačicu, tim više što se od tinejđerskih dana nije bavila sportom, a u međuvremenu je postala i majkom dvojice sinova, blizanaca.

Premda mnogi početnici, nakon toliko duge stanke bavljenja sportom, nerijetko odustanu nakon što im splasne početni entuzijazam, za Nikolinu to nije bio slučaj. Društvena, kakva je i jest, trčanju ju je privukla upravo ‘ekipa’.

– Moja prijateljica Biserka, tada majka devetomjesečne bebe, na kavi mi je u nekoliko navrata predložila kako bi bilo dobro da se aktiviramo i upišemo u školu trčanja. Nije me trebala dugo nagovarati, posebice nakon što su mi još dvije prijateljice s posla, Danijela i Gorana, obznanile da su krenule u školu trčanja… Priznajem, društvo me povuklo… no tada ni u snu nisam mogla pomisliti da ću za nekoliko mjeseci sudjelovati u tako velikoj utrci – kazala nam je nadalje Nikolina, koja ne krije da joj počeci nisu bili nimalo laki.

Nikolina Petan s prijateljicom Biserkom
Nikolina Petan s prijateljicom Biserkom

– Prvih mjesec dana bio mi je problem trčati tri minute u kontinuitetu, no s vremenom, uz puno upornosti i volje uspjela sam otrčati svoju, sada bih rekla, utrku života – s ponosom je istaknula.

A da u tome uspije nisu ju mogli spriječiti niti hladnoća niti kiša, koja je neumorna padala čitavog dana. Dva stata, 19 minuta i 27 sekundi, 383. mjesto među 508 žena, odnosno 59. mjesto od njih 85 u njezinoj dobnoj skupini, rezultat je koji će još dugo pamtiti te s osmijehom trčati i trenirati i dalje, kako bi već iduće godine 25. Zagrebački maraton mogla nazvati svojim novim životnim uspjehom, svojom novom utrkom života.

Komentari