Ovladajte pokretom i usporite starenje

Blagodati joge već su poznate, no tek se u posljednje vrijeme raspravlja o položajima i njihovu utjecaju na usporavanje starenja

Jedna od osnovnih jogijskih vježbi je adho mukha svanasana ili obrnuti V. Osim što rasterećuje donji dio kralježnice, isteže i stražnju stranu nogu, širi prsni koš te jača ruke i ramena. Istezanje cijelog tijela pomaže u opuštanju mišića tijela, ali i lica. Ovaj položaj potiče cirkulaciju i povećava razinu energije. Možete ga prakticirati čak i ako nikad niste vježbali jogu ili ga uključite u istezanje prije ili nakon vježbanja. Iako na početku možete osjećati zatezanje u mišićima i teškoće s ispružanjem nogu, ovaj će vam položaj s vremenom ojačati cijelo tijelo ako ga izvodite pravilno. U samom položaju trebali biste ostati barem 10 dubokih udisaja kako biste tijelu dali vremena da se opusti. Ako vam položaj odgovara, zadržite ga i dulje. Važno je da tijekom izvođenja vježbe možete mirno i ravnomjerno disati kroz nos. Kad osjetite da ne možete doći do daha, završite s vježbom i odmorite se. Osjetite li bol, prestanite s vježbom i opustite se. Iako je normalno osjećati blago zatezanje i bolove nakon vježbanja, osjetite li snažan iznenadni bol, odmah prekinite s vježbanjem. Posebnu pozornost posvetite gornjem dijelu tijela (ramenima, laktovima i zglobovima). Ovu asanu možete vježbati na početku dana kako biste se pripremili za svakodnevne izazove i na kraju dana za opuštanje.

RUKE

Spustite se na koljena i dlanove poput mačke. Ruke postavite u širini ramena i prste raširite na podu kako biste imali bolji oslonac. Cilj je imati osjećaj kao da želite uhvatiti nešto na podu i istovremeno podići svoje tijelo. Dlanove i prste, posebno palac i kažiprst, pritisnite u pod kako biste smanjili prostor između dlana i prostirke na kojoj vježbate.

NOGE

Noge bi vam trebale biti u širini kukova ili koji centimetar šire ako imate problema s donjim dijelom leđa. Kad pogledate prema svojim stopalima, pete bi trebale biti skrivene iza palčeva, a prsti bi vam trebali biti usmjereni prema naprijed. Kako se podižete u položaj, pokušajte pete spustiti na pod. Ako ne uspijete, nemojte forsirati. Uspjet ćete s vremenom.

TRBUH

Stisnite trbušne mišiće kao da želite pupak zalijepiti za kralježnicu. Zamislite da netko drži ruku na vašim rebrima i lagano ih pritišće prema dolje, natrag i jedno prema drugome. Tako stabilizirate i aktivirate mišiće trupa, pogotovo poprečne trbušne mišiće, a ujedno vas položaj sprečava da previše istegnete donji dio leđa.

LAKTOVI

Ako su vam laktovi jako istegnuti pa imate osjećaj jake ekstenzije, lagano ih savijte. To će težinu izvođenja vježbe prebaciti na mišiće ruku. Unutarnja strana lakta tijekom vježbe trebala bi biti okrenuta prema vašoj glavi.

RAMENA

Zamislite da vam je gornji dio leđa guma koju rastežete na oba kraja. Pokušajte ispraviti ključnu kost kao da se želite isprsiti. Podignite lopatice kao da ih želite udaljiti od ušiju. Pokušajte zadržati taj osjećaj podizanja u cijelom tijelu. Nemojte se “stisnuti” jer ćete tako samo prouzročiti napetost vratnih mišića.

RUKE

Tijekom vježbanja ruke bi vam trebale biti okrenute prema tijelu. Zamislite kao da ispod svakog pazuha imate po jednu knjigu koju ne smijete ispustiti. Oslonite se na ruke i odgurujte pod kako biste osjetili snagu i istezanje mišića.

NOGE

U početku možda nećete moći potpuno ispružiti noge pa vježbu izvodite s blago savijenim koljenima. Bitno je da tijekom izvođenaj ove asane osjećate zatezanje u listovima i bedrima. Pokušajte istegnuti noge i istovremeno zategnuti mišiće kako bi vam se koljena lagano podigla. Trebali biste osjetiti napetost u bedrima. Ako osjećate jako zatezanje u mišićima na stražnjoj strani nogu, a ne i u gornjem dijelu tijela, lagano savijte koljena i usredotočite se na guranje ruku prema podu te podizanje kukova. S vremenom ćete moći potpuno ispružiti koljena.

POGLED

Kad se spustite u položaj obrnutog V, provjerite da ste zadržali točnu udaljenost između ruku i nogu. Nagnite se naprijed tako da vam ramena prelaze dlanove, kao da želite napraviti sklek. U tom položaju vaši kukovi bi trebali biti nešto niže od ramena, a noge potpuno ispružene. Bez pomicanja nogu ili ruku, podignite kukove i vratite se u položaj. Tako ćete biti sigurni da vam noge nisu preblizu rukama i da ispravno odrađujete vježbu. Glava i mišići vrata tijekom cijelog izvođenja vježbe trebaju biti opušteni. Usmjerite pogled u jednu točku i zadržite ga tijekom cijele vježbe. Najbolje je da to bude neka točka između vaših nogu.

DONJI DIO LEĐA

Zamislite da vas netko pokušava podići držeći vas za remen na leđima. Želite postići osjećaj podizanja i istezanja u kukovima i zdjelici kao da izbacujete stražnjicu. Ovaj će položaj izdužiti mišiće kralježnice i tetive u nogama.

Komentari