Plan za manje vremena u sjedećem položaju

Sati provedeni za radnim stolom, u automobilu ili na udobnom kauču neprijatelji su vašeg metabolizma, mišića i očekivane životne dobi. Neka ovog mjeseca vaša misija bude provoditi manje vremena u sjedećem položaju! Učinite nešto za svoje zdravlje u samo tri tjedna

Studija objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine pokazuje da, čak i ako redovito vježbate, previše sjedenja može dovesti do povećanog rizika da obolite od dijabetesa ili da vam uzrok smrti postanu bolesti srca ili karcinom. Još uvijek nije izračunata formula koliko lagane aktivnosti bismo trebali uvrstiti u svoj život i njome zamijeniti tradicionalne načine vježbanja. Razvijanje načina ponašanja koji se temelji na više kretanja u svakom slučaju predstavlja dobar početak.

Dodijelite si bodove svaki put kada dovršite neku od zadaća predviđenih za taj tjedan. Pokušajte prikupiti 15 bodova tjedno.

Tjedan 1.

Stanite na vlastite noge

Otkrijte koje su u vašem slučaju zamke zbog kojih previše sjedite i napravite podsjetnike za ustajanje i kretanje.

• Brojite korake. Nosite svoj pametni telefon ili posebni uređaj za brojenje koraka uvijek sa sobom, kako biste stekli predodžbu o tome koliko koraka svakodnevno napravite. Bez obzira na to koliki vam je najbolji rezultat, pokušajte svakog dana napraviti 1000 koraka više. (1 bod)
• Na putu do posla nosite udobne cipele. Nećete uspjeti stajati ili hodati više ako nemate odgovarajuću opremu. (1 bod)
• Uključite timer. Vaš vas kompjutor zaokuplja do te mjere da gubite osjećaj o vremenu provedenom za njim? Potrebno vam je nešto što će vas podsjetiti kada bi bilo dobro da promijenite položaj. Programirajte mobitel tako da počne vibrirati svakog sata i podsjeti vas da ustanete ili prošećete 10 minuta. (2 boda)
• Koristite povišeni radni stol za kojim možete stajati. Kada radite stojeći za povišenim stolom, prirodno se krećete i mijenjate položaje. (3 boda)

Tjedan 2.

Krećite se!

Učinite neke aspekte vlastitog života manje praktičnima.

• Pronađite izgovore za kretanje. Udaljite printer od radnog stola. Kod kuće preselite šalice u ormarić koji je udaljen od aparata za kavu. (1 bod)
• Hodajte za vrijeme telefonskih razgovora. Steknite naviku rađenja dodatnih koraka svaki put kada telefonirate. (1 bod)
• Budite majka koja se kreće. Šećite uz rub terena umjesto da sjedite na klupi dok vam je dijete na treningu. Ili izađite iz automobila i šećite dok čekate da dijete izađe iz škole. (2 boda)
• Neka vam daljinski upravljač ne bude nadohvat ruke. Dok gledate televiziju, držite daljinski upravljač na drugoj strani sobe. Svaki put kada započnu promidžbene poruke, ustanite da biste stisnuli dugme za stišavanje. (2 boda)

Tjedan 3.

Bacite se na sagorijevanje

Važno je upotpuniti prilike za malo kretanja pravim vježbanjem.

• Penjite se stepenicama. Uspon stepenicama troši tri puta više energije od silaženja. Ovog se tjedna popnite stepenicama jedan ili dva kata kada god je to moguće. (1 bod)
• Vježbajte za vrijeme pauze za ručak. Bonus: rezultati jedne studije iz 2011. godine pokazuju da vježbanje tijekom radnog vremena u trajanju od 2½ sata tjedno može pomoći u zadržavanju ili unaprjeđivanju produktivnosti. (2 boda)
• Uvrstite aktivnost u svoj raspored. Dogovorite poslovni susret za vrijeme kojeg ćete hodati, trčati ili voziti sobne bicikle, umjesto da se udobno smjestite u fotelje u dvorani za sastanke. (3 boda)

Komentari