Priroda i planine zovu vas na idealnu rekreaciju po ljetnim vrućinama

Fizička aktivnost jedan je od ključnih faktora zdravog života i boljeg raspoloženja, a usto trebate znati da je svaka dijeta bez kretanja samo je pola priče. Stoga razmislite o tome čime biste se najradije bavili, a mi vam predlažemo planinarenje i nordijsko hodanje

Možda zvuči paradoksalno, ali pješačenje je danas, kada vlada sjedilačka kultura života, popularnije nego ikad. Naime, nekoć ljudi nisu imali toliku potrebu za rekreacijom kao što je imamo mi danas, jer su bili neprestano u pokretu – poslovi su rijetko bili vezani uz radni stol, a TV, kompjutora i videoigrica, koji bi ih prikovali za kauč, nije bilo. Kako današnji način života ima brojne posljedice, fizičke aktivnosti i organizirano vježbanje promoviraju se na svakom koraku. Vjerujemo da želja za promjenom i lijepo, u nizinama i prevruće vrijeme zovu i vas da se pokrenete. Predlažemo vam da se rekreirate planinarenjem i nordijskim hodanjem, za koje nije potrebna fizička kondicija, a uz koje ćete se preporoditi i zahvaljujući kojima ćete i svoju liniju dovesti u red.

PLANINARENJE: MELEM ZA TIJELO, ALI I DUŠU

Sjedeći pred TV-om, družeći se s prijateljima na društvenoj mreži ili eventualno na kavi u zadimljenom kafiću zakidamo se za plodan i plemenit odnos s prirodom, koji bi trebao biti sastavni dio našega života. Planinarenje nije samo za one koji žele provesti svaki vikend na Velebitu ili se popeti na Mount Everest. Isto tako, nije ni samo za vitke i vitalne. Svatko, osim onih s određenim zdravstvenim problemima, može planinariti i družiti se s prirodom. Planinarenje donosi brojne dobrobiti, među ostalim i osjećaje zadovoljstva i ispunjenosti. Svi koji su probali reći će vam da je to melem za dušu. No prije nego što počnete, imajte u vidu da se morate pridržavati nekih pravila:

PREVIŠE HTIJENJA

Više, brže, dalje? Nipošto kod planinara početnika. Planinarenje, kao i svaka druga šetnja ili brže hodanje, trebalo bi vas opustiti, a ne iscrpiti. Za početak nemojte ambiciozno, odnosno nekritički srljati, nego odaberite laganu, preglednu stazu i isplanirajte vrijeme za pauzu, i to ne jednu. No prije toga se ipak morate fizički pripremiti: ako želite u planine, nekoliko dana prije šećite po 30 minuta dnevno ili napravite barem jedan pripremni trening izdržljivosti. U suprotnom, zaradit ćete upalu mišića, a možda se uopće nećete uspjeti popeti do cilja. Savjet plus: onaj tko se odluči za vođenu turu dodatno će profitirati zbog stručnog znanja profesionalca koji ga vodi. Tako ćete imati i veći stupanj sigurnosti i dobiti odgovore na pitanja koja vas zanimaju.

TENISICE NISU DOBAR IZBOR

Tenisice su jednako neprikladne za planinu kao i teške gojzerice za šetnju kvartom ili obližnjim šumarkom. Pitajte prodavača u trgovini sportskom obućom koji modeli cipela dolaze u obzir – one svakako moraju biti broj veće, a ne bi bilo loše da nabavite i čarape sa zadebljanjem na prstima kako ih pri spuštanju ne biste nagnječili. Ako ste pronašli odgovarajući par gojzerica ili cipela, to znači da ih prije planinarenja morate razgaziti (to vrijedi za svu sportsku obuću).
Prije planinarenja nosite cipele tijekom duljih šetnji kako ne bi bile previše tvrde ili vam nanijele žulj. U svakom slučaju, prije odlaska u brda na stopala nanesite kremu od jelenjeg loja – žuljevi nakon toga nemaju nikakve šanse!

NIKAMO BEZ UV ZAŠTITE

Kreme, kreme i kremice! Kao i kod svih fizičkih aktivnosti, tako i kod hodanja, a osobito planinarenja (čak i kad je oblačno vrijeme, i tijekom svih godišnjih doba) obavezna je krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom. Dakle: prvo krema na lice i druge otkrivene dijelove tijela, a tek onda start. I ne zaboravite: za vrućih dana neizostavna je kapa, odnosno pokrivalo za glavu.

BEZ PLANA?

Uključite kartu! Ako idete sami ili s nekim tko također nema iskustva, kako na putu ne biste izgubili orijentaciju, trebate svakako sa sobom nositi planinarsku kartu, odnosno onu koja detaljnije pokazuje područje. Također bi bilo dobro ponijeti mobitel, za mogućnost poziva u hitnim slučajevima. Bit ćete još bolje opremljeni ako u mobitel instalirate navigacijsku aplikaciju (npr. Outdoor and Walknavigation, Maps 3D).

SADRŽAJ RUKSAKA: MANJE JE VIŠE

Samo najvažnije! Teški ruksak je ubojica svake motivacije. Ne dopustite da vam prisjedne planinarenje zbog tereta na leđima – pakirajte samo ono što će vam doista trebati. Svakako trebate imati sa sobom mali set prve pomoći. Što se hrane tiče, i za nju vrijedi: manje je više. Ograničite se uglavnom na energetski jake namirnice: nešto voća, dva-tri sendviča, orašasti plodovi i energetska pločica bit će dovoljni za jednodnevni izlet. Kod pića već možete biti velikodušni prema sebi – najbolje voda, čaj i/ili energetski napitak (pogledajte na internetskim stranicama planinarimo.info ili hps.hr).

VODITE I DJECU SA SOBOM?

Bez preopterećivanja! Kada planirate ići u brda s djecom, uključite razum i mudrost te razmislite je li staza koju ste odabrali možda prezahtjevna za njih. Postoje li putem neki sadržaji koji bi ih mogli zainteresirati? Je li cilj atraktivan?

SLOJEVITO ODIJEVANJE

Sloj po sloj! Osnovno pravilo odijevanja za planinarenje je slojevitost. Tada ćete lako riješiti situacije u kojima vam je vruće, hladno ili se znojite. Za bazični sloj odaberite specijalno funkcionalno donje rublje od pamuka, koje propušta znoj, ali vas ne hladi. Iznad toga možete obući odjeću od zagrijavajuće vune, a preko toga i jaknu otpornu na vodu i vjetar.

 

Preporučujemo

Komentari