Raste popularnost teretana bez sprava

Mnogi fitness centri pomalo izbacuju sprave. A zašto one i nisu presudne da bismo 'isklesali' svoje tijelo, doznajte u nastavku

Ako želite imati čvrste mišiće i isklesano tijelo, zaboravite na obično vježbanje na spravama u teretani ili dvorani za pilates, jer novi trendovi za 2017. donose miks različitih tehnika. Modeli poput Gigi Hadid i Adriane Lima svoja su tijela isklesale boksom. Ovaj način vježbanja jednim udarcem rješava dvije muhe, jer gradi savršeno tijelo i izbacuje frustracije, no običan boks je ‘out’, vrijeme je za piloxing. Riječ je o kombinaciji pilatesa, boksa i plesa.

Iako neka istraživanja pokazuju kako ljudi koji vježbaju manje intezivno, ali češće ili dulje, mogu postići jednake rezultate kao i oni koji se ‘ubijaju’ u treningu, popularnost HIIT-a, treninga visokog inteziteta, a kraćeg trajanja, nastavit će se i u 2017. To ne čudi, jer zahvaljujući ovom treningu tijelo nastavlja trošiti kalorije (i masne naslage) i nakon što ste odradili posao u teretani. Osnovni princip ovog načina vježbanje je da u određenom trenutku dajete najviše od sebe, a potom nastavite trenirati kraćim intezitetom. I tako u intervalima, na traci za trčanje, steperu, boksačkoj vreći, u bazenu… Gdje poželite! No novost je to što će HIIT u ovoj godini biti pojačan zvučnom kulisom. U vježbanju je motivacija najvažnija stvar, a glazba tome svakako doprinosi. Očito je kako zabava (a ne isključivo mukotrpan rad) postaju važan dio vježbačkog lifestyla.

Riječki fitness trener Dalibor Petrinić smatra kako je u fitnessu slično kao i u modi – svake je godine popularno nešto drugo – no budućnost vježbanja on vidi u vježbama koje su fokusirane na spoj tijela i uma, primjerice vježbama na podu koje imitiraju kretanje životinja. Sukladno tome, procjenjuje, mnoge će teretane u skorom vremenu izbaciti sprave.

‘Nismo dizajnirani da vježbamo na mjestu pa nemamo što sjediti u teretani. Bilo koja sprava na kojoj se sjedi i vježba, može napraviti više štete nego koristi, osobito danas kada smo žrtve sjedilačkog načina života. Ljude prvo treba osposobiti za vježbanje. Sve drugo je kao da gradite kuću od krova, bez temelja. Stoga je budućnost fitnessa definitivno u mobilnosti, ispravljanju držanja, rješavanju bolova u kralježnici‘, kaže Dalibor koji u svojoj teretani od sprava ima samo drvene ljestve i girje.

U 2017. svakako će rast i interes za on line treninzima, kao i trend vježbanja uz pomoć mobilnih aplikacija.

Komentari