Sjajna i besplatna zamjena za fitness

Želite se nakon uspavane, neaktivne zime i nakupljenih kilograma vratiti u formu i stesati svoju figuru, a nemate ni vremena ni novaca odlaziti u fitness studio? Znanstvenici vam nude idealnu zamjenu

Imate previše posla i zatrpani ste obavezama do kasno na večer? Ili vaš kućni budžet trenutno ne dopušta izdvajanje 300-injak kuna mjesečno za odlazak u teretanu ili na neku organiziranu aktivnost? Ili niste uporni, motivirani i nemate volje? To su vjerojatno jedni od najčešćih razloga zašto ne uspijevamo redovito i trajno vježbati. I kad krenemo na fitness, odustanemo nakon mjesec dva, što nam nije dovoljno da bi se vratili u formu ili skinuli željene kilograme. Ali, i za ovaj problem ima rješenja, a ono se nalazi u – penjanju stepenicama. Nekoliko minuta intenzivnog penjanja po stepeništu u vašoj kući ili zgradi ima isti učinak kao i odlazak u teretanu ili na sat joge. To tvrdi nova studija, objavljena u magazinu ‘Medicine & Science in Sports & Exercise’.

U studiji su žene, inače dobrog zdravstvenog stanja, ali koje preko dana puno sjede na poslu, podijeljene u dvije skupine. Prva grupa je imala tri kratka penjanja stepenicama u trajanju od po 20 sekundi, a drugoj su ‘treninzi’ trajali po 60 sekundi. Tako su dnevno žene vježbale manje od 10 minuta na dan i maksimalno 30 minuta tjedno i s time su poboljšale izdržljvost i disanje te se osjećale pokretnije.

Razlog je, objašnjavaju istraživači, očit: penjanje stepenicama je vrlo učinkovit način intervalnog trening koji uključuju skoro sve mišiće u pogon što jača lokomotorni sustav. Znanstvenici su zatim povećavali ženama intenzitet treninga i rezultati su bili izvrsni – žene su počele gubiti kilograme ako su svaki dan potrošile 11 minuta na penjanje po stepenicama. Izračunato je da su u tome vremenu potrošile jednako kalorija kao da su trenirale neki sport – košarku ili pak odbojku. Penjući se stubama u jednoj minuti potrošimo oko 10 kalorija.

Komentari