Spremate se za ‘sezonu’ trčanja? Evo što trebate izbjegavati

Pravi način da se probudite iz zimskog sna i dovedete u formu je da se počnete baviti nekim rekreativnim sportom, i to po mogućnosti na otvorenom, kako bi uživali u prirodi i svježem zraku

Ljepše vrijeme i miris proljeća u zraku poziv su mnogima da počnu razmišljati o pojačanoj fizičkoj aktivnosti i da krenu u aktivno vježbanje, kako bi se probudili iz zimskog sna. Prvi poriv je uglavnom svima odabrati neku vrstu rekreacije koja se odvija na otvorenom, kako bi konačno mogli boraviti dulje na svježem zraku i uživati u prirodi. Hodanje i trčanje idealan su prijedlog, a ako se odlučite za ovo drugo, bitno je izvršiti određene pripreme i usvojiti neke naputke kako ne biste napravili više štete nego koristi i uživali u ovoj zdravoj aktivnosti. Trčanje je mnogima, nakon što savladaju početničke poteškoće i uđu u formu, izvor zadovoljstva, a o tome govore i sve veći broj trkača i u Hrvatskoj. Prije nego ‘navučete’ trenirku i obujete tenisice, evo što morate znati.

1. Naravno, konzultiranje s liječnikom potrebno je samo u nekim slučajevima – ako imate problem s viškom kilograma, niste nikada trčali, imate kronične bolesti i druge tegobe i stariji ste od 35 godina. Liječnik će vam, s obzirom na vaše zdravstveno stanje znati reći je li trčanje i u kojoj mjeri dobra aktivnost za vas.

2. Pogrešan odabir tenisica doista vas može koštati dužeg pauziranja u trčanju. Nakon liječnika, dobro je zato posavjetovati se sa stručnjakom – radije odaberite trenera ili kineziologa, nego da se oslanjate na savjete trgovca u dućanu. Postoje razni modeli tenisica za trčanje pa je bitno odabrati onaj koji će biti prilagođen vama. Izbjegavajte kasno večernje trčanje, jer između tjelesne aktivnosti i spavanja treba biti razmak od 2 sata.

3. Svakako je dobro unijeti nešto u organizam prije trčanja – primjerice, neki dobar ugljikohidrat kako bi se održao nivo šećera u krvi. No, nije preproručljivo trčati nakon ručka ili obroka u kojem ćemo pojesti veću količinu hrane, ma koliko ona bila lagana. Neka pauza između jela i trčanja bude najmanje jedan sat. Ali, ako trčite ujutro nakon buđenja, dovoljno je popiti sok ili uzeti komad voća.

4. Ne zaboravite na vodu, jer biste u suprotnom mogli dehidrirati. Vašem tijelu u sat vremena trčanja potrebno je do 800 ml tekućine, tako da je dobro ne samo prije trčanja, nego tijekom cijeloga dana unositi tekućinu. Izbjegavajte napitke bogate šećerom i kofeinom. No, s tekućinom se može i pretjerati – prevelik unos smanjit će energiju, a i loše će se odraziti na probavu.

5. Potrebno je zagrijati se prije trčanja, no treba odabrati pravi način kako to postiči. Pogriješit ćete ako se opredijelite za istezanje na mjestu. Naime, statička istezanja će vam samo usporiti tempo trčanja. Stručnjaci savjetuju da priprema za trčanje bude dinamičko zagrijavanje. Ne pretjerujte s tempom u početku te prilikom trčanja dišite na nos, a izdište na usta.

Komentari