Sve što trebate znati o vježbanju za vrijeme ‘onih dana u mjesecu’

Svaka tjelovježba je jako dobra pa tako i ona tijekom mjesečnice. Želite li ublažiti simptome PMS-a, vježbajte visokim intenzitetom

Koji je tip treninga najbolji?

Svaka vježba bolja je od sjedenja, no najbolji je trening visokog inteziteta tijekom kojeg se otpušta najviše endorfina, odgovornog za dobro raspoloženje. Endorfin olakšava i bol te pomaže osloboditi prostaglandin, kemikaliju koja se stvara tijekom mjesečnice (a katkad i kad se ozlijedite), koja može uzrokovati upale, kontrakcije mišića, bol i vrućicu. Više endorfina znači manje boli. Još je jedan razlog zašto je bolje ići na boks nego na jogu. Spolni hormoni! Progesteron i estrogen najniži su upravo tijekom menstruacije, a to znači da vaše tijelo može lakše razgraditi ugljikohidrate i glikogen nego kad su ti hormoni (osobito estrogen) stalno na visokoj razini, kao sredinom ciklusa.

Kardiotrening umjesto treninga snage

Ako vam je cilj ublažiti simptome, tjedan dana prije očekivane mjesečnice vježbe snage zamijenite trakom za trčanje. Aerobni kapacitet i simptomi PMS-a u izravnoj su vezi, pokazuju istraživanja. Što je aerobni kapacitet veći, to su simptomi PMS-a manji, što nije bio slučaj s anaerobnim treningom, tj. onim s opterećenjem.

Više vježbe, manje simptoma PMS-a

Redovita tjelovježba može smanjiti obilna krvarenja. Kad vodimo aktivni život, a uz to se i pravilno hranimo, rezultat je manje loših masnoća u organizmu. Kad se smanjuju masnoće, smanjuje se i estrogen, a poznato je da je visoka razina estrogena (koji je najviši netom prije početka menstruacije) odgovorna za niz tegoba, od lošeg raspoloženja i nadutosti do pojačanog apetita. Dakle, mnoge studije povezuju dobru kondiciju s manjim simptomima PMS-a. Trening tri puta tjedno, osobito visokog inteziteta, ublažit će glavobolju, umor i bolove u grudima. Nadalje, oslobađanje vode znojem tijekom vježbanja djelomično će vas osloboditi i nadutosti, još jedne česte pojave.

Rizik od ozljeda

Znanstvenici su otkrili i to da je najveća mogućnost od ozljeda tijekom plodnih dana ili neposredno prije njih, kada folikul jajnika počinje sazrijevati. To se uglavnom događa od 9. do 14. dana ciklusa (uz pretpostavku da ciklus traje 28 dana), dakle nakon što menstruacija prođe. Drugim riječima, želite li smanjiti rizik od ozljeda, vježbat ćete baš onih dana u mjesecu. Istraživači su dokazali i to da neuromuskularni trening (onaj kojim se unapređuje kontrola pokreta i tijekom kojeg se neprestano mora uspostavljati ravnoteža) taj rizik dodatno smanjuje.

Komentari