Trenirate, a ne mršavite?

U čemu griješite ako unatoč mukotrpnom vježbanju nema rezultata? Najvjerojatnije niste uspjeli pokrenuti metabolizam. Mi znamo kako u tome uspjeti!

Gladovanjem definitivno nećete postići rezultate koje priželjkujete. Kako biste ubrzali metabolizam, što je ključ mršavljenja, morate početi jesti, ali ne bilo što i bilo kako, kaže nutricionist Nenad Bratković. Cilj mršavljenja nije ostvariti samo minus na vagi, već pravilno preraspodijeliti tjelesnu masu, tj. izgraditi više mišića, a otopiti masno tkivo (posebice potkožno). To ćete prije svega postići balansiranom prehranom (prehrana je 70% uspjeha!), a tek onda slijedi trening.
Nutricionist kaže kako ne treba podcjenjivati kalorijski unos: za mršavljenje morate biti u negativnoj energetskoj bilanci: više trošiti aktivnošću nego što unosite prehranom. Ipak, nemojte biti ni opterećeni kalorijama, puno je važniji sadržaj i nutritivan profil obroka. Ako ste često gladni, a k tome još i umorni, to znači da obroke niste dobro izbalansirali
Posljednje vrijeme vrlo su popularni proteini, ali višak proteina neće povećati mišić ili istopiti salo, već će vas samo udebljati. O vašoj tjelesnoj masi, ali i o zahtjevnosti treninga, ovisi koliko vam doista treba proteina. Sve preko toga bit će višak.
I, najvažnije, izbjegavajte kratkoročne restrikcijske torture u prehrani. Drugim riječima, nemojte računati kako će vam dijetni režim koji provodite trajati mjesec dana i kako će to biti to: postavite sebi dugoročne ciljeve, tj. pobrinite se da trajno mijenjate navike. To, dakako, ne treba značiti da baš nikada više nećete “zgriješiti” u prehrani, no pobrinite se da to ne činite na svakodnevnoj razini.

Komentari