Vježbe za zdravu kralježnicu

Bez obzira na to imate li problema s kralježnicom ili jednostavno provodite mnogo vremena sjedeći pred računalom, nije naodmet posebnu pozornost posvetiti vježbama za ovaj dio tijela

Ovisno o tome gdje se nalazite i koliko vremena dnevno, odnosno tjedno, imate, vježbati možete u teretani, na individualnom treningu ili pak samostalno.

Plivanje

Kažu da je plivanje najzdraviji oblik rekreacije jer ne stvara pritisak ni na jedan dio tijela, a istovremeno aktivira brojne grupe mišića. Imate li bazen u blizini (ili ste jedan od onih sretnika koji živi blizu mora), iskoristite tu mogućnost i plivajte što više. Najbolje bi bilo kad biste mogli odvojiti barem dva puta tjedno po dva sata za trening tijekom kojeg biste trebali plivati različitim tehnikama – od leđnog, prsnog, slobodnog stila pa do zahtjevnijih stilova poput leptira i delfina. U svakom slučaju, razgibat ćete se, a to će vam olakšati dugotrajno sjedenje.

Korektivne vježbe za kralježnicu

Program korektivnih vježbi najčešće je namijenjen osobama sa smanjenom funkcijom lokomotornog sustava jer djeluje na korekciju nastalih poremećaja u koštano-zglobnom i mišićnom sustavu. Vježbe se najčešće izvode grupno pod nadzorom trenera ili fizioterapeuta, a cilj im je unaprijediti mišićnu kontrolu, fleksibilnost, koordinaciju, snagu i tonus mišića te pokretljivost zglobova.

Pilates

Metoda koju vole žene, a često joj pribjegavaju i sportaši kad trebaju poraditi na fleksibilnosti. Glavna joj je prednost ta što se za vježbanje koristi težina vlastitog tijela, a tijekom vježbanja ne nastaje velika mišićna masa, nego se razvijaju dubinski mišići te poboljšavaju koordinacija i ravnoteža. Pilates se može vježbati individualno ili u grupi, a tečajeve možete pronaći u većini fitness studija diljem Hrvatske.

Joga

Joga je izvrstan izbor za sve one koji imaju problema s kralježnicom, ali i za one koji žele spriječiti nastanak takvih problema. Osim što ćete ojačati mišiće cijelog tijela, naučit ćete kako se nositi sa stresom putem vježbi disanja i meditacije pa ćete moći lakše “preživjeti” stres na poslu. Jogu možete prakticirati samostalno u udobnosti vlastitog doma, u grupi ili na individualnom treningu. Početnicima ipak preporučujemo da odaberu grupne treninge kako bi naučili pravilno izvoditi poze i izbjegli dodatne ozljede.

Yumeiho program

Ova japanska tehnika sastoji se od akupresure kojom se omekšava meko tkivo, poput mišića, i namještanja koštano-zglobnih struktura. Usredotočena je na normalno pozicioniranje kukova kako bi se osigurala statika tijela i ojačala koštano-vezivno-mišićna struktura zdjelične regije. Program se izvodi individualno i cilj mu je ispraviti loše navike pacijenata kroz seriju tretmana.

Trbušni ples

Ples je jako zdrav oblik rekreacije koji ne samo da podiže raspoloženje nego i pozitivno djeluje na tijelo. Trbušni ples iznimno je dobar za kralježnicu. Povećava gipkost i snagu tijela, a fokusirajući se na mišiće trupa i leđa, osigurava potporu kralježnici i bolje držanje. Pogodan je za svakoga bez obzira na dob i tjelesnu građu, a na vama je da odaberete intenzitet ‘treninga’. Tečajevi trbušnog plesa postoje u gotovo svakom većem gradu u Hrvatskoj.

Callanetics

Razvijen za rješavanje problema bolnih leđa. Koristi male i profinjene pokrete s velikim brojem ponavljanja. To je kompletan, opsežan program koji može ponovo učiniti tijelo gipkim i čvrstim, dovesti ga u mladenačku formu i istovremeno zaštiti leđa. Uz to djeluje na koordinaciju, balans, svjesnost o tijelu, kontrolu tijela, disciplinu, fizičku i mentalnu relaksaciju, izdržljivost, te smanjuje apetit. Ono što Callanetics čini posebnim je potpuna kontrola nad svakim pokretom.

Komentari