Zrele žene i kontracepcija: Ispunite upitnik i osvojite vrijedne darove!

Nakon što pročitate zanimljiv i poučan tekst o kontracepciji, riješite upitnik na istu temu te osvojite vrijedne darove - Solgar Skin, Nails and Hair formulu (po jedna bočica za dvije čitateljice) te Natures Bounty Super Skin, Hair & Nails formulu (po jedna bočica za dvije čitateljice)

Oralna hormonska kontracepcija najpopularnija je metoda zaštite od neželjene trudnoće. Procjenjuje se da je koristi više od 100 milijuna žena širom svijeta i to uglavnom u dobi od 15 do 49 godina. No oralnu hormonsku kontracepciju, otkada se 1951. pojavila na tržištu, prate kontroverze. Najčešći strahovi odnose se na pojavu nekih malignoma (dojke, jajnika, maternice), neplodnosti uzrokovane pilulama, debljanja, pojačane dlakavosti… I dok ovi posljednji razlozi nemaju baš nikakvo znanstveno uporište, blago povišeni rizik za rak pripisivao se količini hormona. No u svom daljnjem razvoju, u hormonskoj kontracepciji smanjivanje su količine estrogenske komponente (do prije nekoliko godina to je bio isključivo etinil-estradiol; od nedavno je na tržištu kontraceptiv s estradiol-valeratom kao estrogenskom komponentom – taj sintetski estrogen po kemijskom je sastavu najsličniji humanom estrogenu), tako da je danas stav struke kako je korištenje oralne hormonske kontracepcije sigurno, naravno uz primjerenu obradu i redovite kontrole tijekom uzimanja.

Liječnici tvrde kako je takav negativan stav rezultat nedostatka znanja, kao i zabluda koje šire oni koji pilule uzimaju na svoju ruku, bez konzultacije sa stručnom osobom. Naime, istraživanje koje je provedeno prije nekoliko godina u Hrvatskoj pokazalo je da gotovo polovina žena, njih 44 posto, nije ništa znalo o pilulama koje su koristile protiv začeća. No kontracepcijske pilule ne koriste se samo kao zaštita od trudnoće nego i liječe mnoge tegobe, u prvom redu hormonske prirode. Naime, oko 20 posto žena koje koriste kontracepcijske pilule uzimaju ih kao lijek.

‘Kontracepcija i neželjena trudnoća, odnosno prekid neželjene trudnoće, usko su povezani i u našoj zemlji statističkim podacima o ovoj problematici ne možemo biti zadovoljni. Postotak žena/parova koji primjenjuju neku od metoda kontracepcije još uvijek je ispod prosjeka razvijenog svijeta, a broj namjernih prekida (neželjenih) trudnoća još je uvijek visok i po tome smo bliži nerazvijenim zemljama, nego razvijenom svijetu, gdje težimo biti. Pokazalo se kako su upravo savjetovanja i edukacije o načinima sprječavanja neželjene trudnoće dobar put za podizanje svijesti o korisnosti kontracepcije i posljedično smanjenja broja namjernih pobačaja’, kaže dr. sc. Vesna Stepanić, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije.

Iako su kontacepcijske pilule najpopularnije sredstvo zaštite od trudnoće, iskustva iz ginekoloških ordinacija pokazuju da žene najkasnije nakon rođenja prvog djeteta, a najčešće nakon deset godina uzimanja pilula, žele promijeniti kontracepciju. Koje metode zaštite u takvim slučajevima ženama stoje na raspolaganju i na što je pritom potrebno obratiti pozornost?

ŠTO AKO NE SMIJETE UZIMATI PILULE?

Žene s određenim zdravstvenim poteškoćama trebale bi odabrati neku od metoda zaštite koja nije hormonska. Kontracepcijske pilule ne bi smjele uzimati žene koje imaju aktivnu bolest jetara, oštećenu funkciju jetara, ili tumor jetara, šećernu bolest s komplikacijama na krvnim žilama i karcinom dojke; koje su preboljele infarkt ili bolest krvnih žila srca, moždani udar, kompliciranu bolest srčanih zalistaka, tromboembolijsku bolest… Takvim pacijenticama najčešće se preporučuje spirala: bakrena ili hormonska. Spirala, naime, otpušta hormone koji djeluju samo lokalno. Brojne žene su zahvaljujući spirali riješile problem bolnih mjesečnica. Spirala osim toga pruža visoki stupanj sigurnosti. Dodatnu prednost spirale predstavlja i to što ona sprječava pojavu upala jajnika, kao i raka maternice. Sluznica koja se s ciljem pružanja zaštite od trudnoće stvara na grliću maternice osim što odbija spermatozoide, isti učinak ima i na bakterije. Hormonska spirala je prikladna i za žene u menopauzi. No što ako imate miom?

Vrsta kontracepcije ovisi o mjestu gdje se miom nalazi. Ukoliko se razvijaju na vanjskoj strani maternice, uporaba spirale neće izazvati nikakve poteškoće. Ako se pak miom nalazi ispod sluznice maternice, spiralu će biti teško postaviti. U takvim slučajevima preporučuje se neka druga metoda kontracepcije, kao na primjer hormonski štapići koji ne sadrže estrogen, nego gestagen. Štapići se postavljaju pod kožu nadlaktice i tri godine pružaju sigurnu zaštitu od trudnoće.

MIKROPILULA

Zamjena za kontracepcijsku pilulu kod zdravih žena: jedna od mogućnosti je uzimanje mikropilule. Riječ je o kombiniranom preparatu koji sadrži gestagene i nisku dozu estrogena. Zahvaljujući tome mikropilula se jako dobro podnosi. Mikropilula se uzima tijekom 21 dana, a nakon toga nastupa 7-dnevna stanka za vrijeme koje dolazi do mjesečnice. Mjesečno krvarenje s vremenom postaje sve slabije, što se većini žena sviđa. Potrebno je, međutim, još jednom naglasiti da je mikropilula prikladna samo za potpuno zdrave žene. Što treba znati o minipiluli? Minipilula se treba uzimati točno na sat, što mnogim ženama predstavlja problem. Budući da minipilula sadrži samo nisku dozu gestagena, raspored uzimanja je stroži nego kod pilula koje sadrže estrogen. Osim toga, za vrijeme uzimanja minipilule često dolazi do nepredvidivih slabih krvarenja.

MJERENJE BAZALNE TEMPERATURE

Određivanje plodnih dana metodom mjerenja bazalne temperature i korištenje zaštite samo za vrijeme tih dana moguće je samo kod žena koje imaju redoviti menstrualni ciklus. No na temperaturu mogu utjecati i neki vanjski čimbenici poput stresa ili prehlade, tako da ova metoda nije potpuno pouzdana. Nešto sigurnija metoda je kompjutorska analiza ciklusa. U okviru te metode mjeri se bazalna temperatura, a kompjutor zatim upozorava na plodne dane. Žene starije od 40 godina ipak se ne bi trebale pouzdati isključivo u ovu metodu, jer njihov ciklus više nije toliko redovit.

JE LI DIJAFRAGMA SIGURNA ZA ZRELE ŽENE?

Dijafragma se u rodnicu uvodi prije seksa, a u tijelu ju je potrebno ostaviti najmanje šest sati nakon odnosa. Budući da kod žena starijih od 40 godina može doći do slabljenja vezivnog tkiva i spuštanja maternice, ta malena gumena kapica mora biti dobro prilagođena, kako ne bi skliznula. To je postupak koji provodi ginekolog. Dijafragma se preporučuje ženama koje jako dobro poznaju svoje tijelo.

DO KOJE DOBI KORISTITI KONTRACEPCIJU?

U principu do posljednje mjesečnice. No, ženama nije lako odrediti kada je točno došao taj trenutak. Stoga je dobro pridržavati se sljedećeg pravila: žene koje nakon 50. godine života godinu dana nemaju mjesečnicu gotovo sigurno ne mogu više zatrudnjeti. Kod žena mlađih od 40 godina smatra se da trudnoća vrlo malo vjerojatna nakon što mjesečnica izostane tijekom dvije godine. Kako bi imale dodatnu sigurnost, žene mogu izmjeriti razinu hormona u krvi. To mjerenje iziskuje određeni trud, budući da uključuje više vrijednosti koje je potrebno ponovno izmjeriti u razmaku od nekoliko tjedana. Pritom vrijedi sljedeće: ukoliko je vrijednost estradiola stabilno ispod 40, a razina FSH iznad 30, trudnoća više nije moguća.

Kontracepcija nakon porođaja

• Metoda laktacijske amenoreje 
(nemenstruiranje zbog dojenja, odnosno povišene razine prolaktina)

Ova metoda ima kontracepcijsku sigurnost od 98% odmah po porođaju i tijekom narednih 6 tjedna, ukoliko žena redovito doji i nema menstruaciju. Čim se ritam dojenja promijeni (smanji) kvantitativno i kvalitativno, kontracepcijski učinak je niži i ne više tako siguran. Stoga je potrebno naglasiti kako dojenje ne štiti od trudnoće u potpunosti (čemu svjedoče i primjeri iz prakse).

• Hormonska kontracepcija

I dojilje smiju koristiti hormonsku kontracepciju, naravno uz konzultaciju s ginekologom. Od hormonske kontracepcije u primjeni je kombinirana oralna hormonska kontracepcija (COC, engl. combined oral contraception), pilule (kombinacija estrogenske i gestagenske komponente), gestagenska oralna kontracepcija, tzv. mini-pill (samo gestagenska komponenta) i preparati gestagena u vidu intramuskularnih injekcija.

COC se u dojilja smije početi primjenjivati najranije 4-6 mjeseci po porodu, a u žena koje ne doje i ranije, iza 6. tjedna (uz uredne nalaze prethodne laboratorijske obrade i isključenu eventualnu trudnoću), mini-pill praktički odmah po porodu (ukoliko se počnu primjenjivati 21. dan po porodu, kontracepcijska učinkovitost je vrlo visoka); injektabilni gestageni najranije 6 tjedana po porodu.

• Ne-hormonalna kontracepcija

U ovoj skupini spomenuti ćemo intrauterini uložak, IUD, engl. intrauterine device, spiralu (među kojima je i jedan model s gestagenskom komponentom, ali vrijede smjernice kao i za bilo koju drugu spiralu), prezervative, spermicidna sredstva i slično.

IUD se smije postaviti unutar 48 h iza poroda, odnosno, ukoliko se tada ne postavi potrebno je pričekati 4. tjedan iza porođaja – naravno, prethodno je potrebno isključiti eventualnu trudnoću, također citološka (PAPA-test) i mikrobiološka (cervikalni brisevi) analiza uzoraka iz rodnice/ s vrata maternice mora biti uredna. Prezervativi, spermicidna sredstva i slično mogu se primjenjivati odmah iza porođaja.

U nastavku ispunite upitnik te osvojite Solgar Skin, Nails and Hair formulu (po jedna bočica za dvije čitateljice) te Natures Bounty Super Skin, Hair & Nails formulu (po jedna bočica za dvije čitateljice). Vaši osobni podaci na kraju upitnika koristit će se isključivo u svrhu darivanja (zbog objave a potom i slanja darova), dok su rezultati ovog istraživanja u potpunosti anonimni.

Zahvaljujemo na sudjelovanju!

Preporučujemo

Komentari