Vodič za kontrolu porcija

Umjesto brojenja kalorija i oslanjanja na brojke, isprobajte ovaj jednostavan vodič za mjerenje porcija uz pomoć ruke, kojim bi se trebali rukovoditi kod glavnih obroka. Ruka predstavlja najbolje pomoćno sredstvo za mjerenje, budući da je proporcionalna s veličinom tijela i uvijek je tu kad nam zatreba, što je izuzetno praktično!

prehrana

1 dlan: porcija bjelančevina; 1 šaka: porcija povrća; 1 dlan oblikovan u zdjelicu: porcija ugljikohidrata, 1 palac. porcija masnoća (Aktivne žene bi svakodnevno trebale konzumirati 4-6 porcija svake skupine namirnica (1500 – 2100 kcal))

EVO KAKO ORGANIZIRATI TANJUR

prehrana

Korak 1: Bjelančevine: meso, riba, jaja, svježi sir i grčki jogurt
Korak 2: Povrće: brokula, špinat, zelena salata, mrkva itd. 
Korak 3: Ugljikohidrati: žitarice, povrće bogato škrobom, mahunarke i voće
Korak 4: Masnoće: ulja, maslac, maslac od orašastih plodova, orašasti plodovi i sjemenke

Obratite pozornost na rezultate koje postižete iz tjedna u tjedan i po potrebi uvedite sljedeće prilagodbe:

AKO VAM JE POTREBNO VIŠE HRANE JER:
• ste snažnije građe (možda s manjim rukama)
• se ne osjećate zadovoljno nakon obroka
• ste pojačali tjelesnu aktivnost
• pokušavate razviti mišićnu masu
U tom slučaju dodajte:
½ poravnate šake složenih ugljikohidrata (primjerice žitarica, voća ili mahunarki) i/ili ½ palca masnoće prilikom nekoliko obroka svakog dana tijekom jednog tjedna i zatim provjerite razliku.

AKO VAM JE POTREBNO MANJE HRANE JER:
• ste slabije građe
• se osjećate pretjerano sito nakon obroka
• ste smanjili tjelesnu aktivnost
• pokušavate izgubiti više kilograma
U tom slučaju maknite s jelovnika:
½ poravnate šake složenih ugljikohidrata i/ili ½ palca masnoće prilikom nekoliko obroka svakog dana tijekom jednog tjedna i zatim provjerite razliku.

Komentari