Što sve pridonosi kvaliteti odnosa

Zadovoljstvo je jedan od najvažnijih čimbenika potrebnih za ispunjenu i dugotrajnu vezu. Međutim, na pitanje hoćemo li biti zadovoljni u ljubavnoj vezi nije lako odgovoriti jer na naše osjećaje utječe puno toga. Otkrivamo što sve pridonosi kvaliteti odnosa

Jeste li se kad zapitali koja je tajna uspjeha parova koji su već godinama zajedno i čiji odnos i nakon toliko godina prožimaju duboki osjećaj ljubavi i odanosti? Zanima li vas što sve utječe na to koliko će vaša veza biti uspješna? Jedan od najvažnijih čimbenika potrebnih za ispunjenu i dugotrajnu vezu je zadovoljstvo. Međutim, na pitanje hoćemo li biti zadovoljni s našim partnerom nije lako odgovoriti jer na naše osjećaje utječe puno toga. Primjerice, neki psiholozi smatraju da se bliski odnosi, baš kao i tržište, temelje na ekonomskom modelu dobitaka i gubitaka. Takvo shvaćanje odnosa među ljudima naziva se teorijom socijalne razmjene. Prema toj teoriji, naše zadovoljstvo u vezi ovisi o ovim čimbenicima: dobicima i gubicima u vezi, očekivanjima koju od nje imamo, ali i očekivanjima od alternativne veze.

Poznata hrvatska astrologinja Anđelka Subašić, koja je po struci ekonomistica, više od 15 godina radi s ljudima, pomažući im u donošenju poslovnih odluka i u rješavanju psiholoških dvojbi.

Strah od vezivanja

Bez obzira na profesiju, spol ili životnu dob, naše romantične veze i ljubavni odnosi su (uz obiteljske) najjače veze u životu. “Ljubav je srž našeg postojanja. Ona mijenja ljudsku prirodu, daje nježnost i privrženost, mijenja ljutnju u suosjećanje, povećava zadovoljstvo životom i daje nam moć da rastemo i prebrodimo svaku poteškoću. Mnogi se boje vezivanja jer misle da će izgubiti svoj integritet i individualnost. Drugi zbog povreda i boli iz prošlosti uvijek imaju obrazac ‘ista priča samo drugi lik”, kaže Anđelka Subašić, čiji su astrološki savjeti kombinirani s duhovnim tehnikama koje transcendiraju ego mnogima pomogli.

Zadovoljstvo u vezi

Kada započinjemo vezu ili razmišljamo o tome hoćemo li ostati u njoj ili ne, redovito važemo njezine pozitivne i negativne strane, pri čemu se u odlukama vodimo željom da maksimalno povećamo svoje dobitke i smanjimo gubitke. Osim omjera njezinih pozitivnih i negativnih karakteristika, zadovoljstvo u vezi ovisi i o tome što točno očekujemo od nje. Ako je naša razina očekivanja niska, odnosno ako očekujemo puno gubitaka i malo dobitaka, vjerojatnije je da ćemo ostati zadovoljni nekom vezom čak i ako je ona daleko od savršene. No zanimljivo je da na naše zadovoljstvo u vezi ne utječu samo očekivanja koja imamo od nje nego i očekivanja o tome koliko bi nam neka alternativna veza mogla pružiti. Drugim riječima, ako procijenimo da bi nam odnos s drugim partnerom mogao pružiti više uz manje ulaganja, veća je vjerojatnost da prekinemo sadašnju vezu i upustimo se u novu.

“Kompatibilnost je ključna u svakoj vrsti odnosa, pa tako i među parovima. Astrološka analiza kompatibilnosti partnera naglašava kvalitete jedne i druge osobe, razlike i sličnosti u karakterima i aspekte jednog odnosa. Važno je odabrati partnera u kojeg imamo povjerenje, koji nas motivira da se razvijamo kao osoba i koji podržava naš integritet. Seksualna kompatibilnost je također vrlo važna kao fizički izraz univerzalne ljubavi. On povezuje dvoje ljudi, a seksualni vrhunac je trenutak u kojem nestaje ego i kad se potpuno predamo partneru. Ako je jedna veza zasnovana na potpunim razlikama i destrukciji u kojoj se očituje borba za nadmoć, pa jači partner dominira, a slabiji ovisi o njemu, tada slabiji partner treba raditi na svojem samopouzdanju, mora učvrstiti vlastiti identitet kako bi mogao izaći iz loše veze i pronaći kompatibilnijeg partnera za sebe”, objašnjava Subašić.

Važnost rada na sebi

U današnje vrijeme često smo opterećeni i živimo instant-živote, pa nam je teško pronaći idealnog partnera. Naša sugovornica kaže kako često nismo usredotočeni na sebe u dobrom smislu. “Prije bih rekla da smo zatvorili svoje srce, svoju intuiciju, svoje pravo ja. Ne znamo ni definirati svoju trenutačnu emociju. To dovodi do blokada, straha, nesigurnosti… Potrebu za ljubavlju zasjenjuju povrede iz različitih vrsta odnosa: obiteljskih, školskih, poslovnih, prijateljskih… Dokle god neki dijelovi našeg srca nisu iscijeljeni, mogu nas isprovocirati različite situacije, pa ćemo reagirati iz straha i obrane, a ne iz ljubavi prema drugoj osobi. Moramo uvijek raditi na sebi, poštovati kozmičke zakone i vjerovati svom srcu. Treba mijenjati one navike koje nam nisu donijele rezultate. Povezujte se s ljudima i budite otvoreni za nova poznanstva bez predrasuda. Najprije volite sebe, poštujte sebe i definirajte svog idealnog partnera”, kaže naša sugovornica. Dvoje ljudi je u uspješnom partnerskom odnosu kad su sami za sebe sigurni i stabilni pa onda u partnerskom odnosu dijele dosta toga, ali ne sve.

Komentari