U 5 koraka do orgazma ‘po mjeri’

Koliko vam vremena treba da doživite orgazam, manje je važno, jer je to ionako individualna stvar. Baš kao što je svaki odnos drukčiji, tako je i različit put kojim partneri dolaze do vrhunca seksualnog odnosa. Budite malo sebični i prilagodite taj ‘put’ sebi

1 Koliko minuta do orgazma? Seksolog Goran Arbanas smatra da nema jednoznačnog odgovora na ovo pitanje, jer se žene razlikuju po načinu postizanja orgazma. Međutim, prema jednom američkom istraživanju, većini je žena trebalo manje od pet minuta, dok je nekima trebalo do 20 minuta da dožive orgazam.

2 Užitak se mjeri u sekundama… Ženski orgazam u prosjeku traje 10-15 sekundi. Koliko god vrijeme užitka trajalo, istina je da žene imaju dulje orgazme od muškaraca (najdulji orgazam kod snažnijeg spola traje šest sekundi).

3 Ne postoje vaginalni i klitoralni, nego samo jedan orgazam kojemu intenzitet varira. Razlika je u tome što neke žene mogu doživjeti orgazam penetracijom, jer penis dovoljno stimulira klitoris, dok je većem broju žena uz penetraciju potrebna i dodatna stimulacija klitorisa. No orgazam se može postići i na druge načine, primjerice podraživanjem bradavica, ili čak bez ikakve fizičke stimulacije, samo psihičkim seksualnim uzbuđenjem. Neke žene doživljavaju orgazam, a da i ne znaju. Neke ga ne doživljavaju u smislu da osjećaju kako im rade mišići zdjelice, ali osjećaju isti stupanj zadovoljstva. No, sve su to orgazmi, čiji se opisi ne razlikuju ovisno o načinu postizanja i stupnju zadovoljstva.

4 G-točka je malo područje u prednjoj stijenci rodnice, gdje se nalaze određene anatomske strukture, tj. žljezdice i živčano-žilni splet koje je kod nekih žena posebno osjetljivo i stimulirajuće za postizanje uzbuđenja. No nemaju sve žene ovu pojačanu osjetljivost. Drugim riječima, erogene zone se kod različitih žena nalaze na različitim mjestima.

5 Višestruke orgazme ne može doživjeti svaka žena. To je urođena sposobnost koju ima manji broj žena. S obzirom na to da orgazmi variraju u intenzitetu, kad žena doživi laganiji orgazam, vjerojatno će željeti još, pa onda ona žena koja je sposobna doživjet će još jedan ili više njih uzastopce. Ali, ako doživi vrlo intenzivan orgazam, moguće je da neće imati dodatnu potrebu.

Komentari