‘Ubojice’ želje za seksom

Kako tijelo ne može simultano proizvoditi adrenalin i oksitocin, strast i povezanost nužno trebaju postojati kod obaju partnera. Jer seks je uistinu 'ljepilo' koje ljude drži zajedno, no život obično piše neke druge priče i već pri prvim problemima upravo je seks jedna od prvih ‘žrtava’. Koji su to 'kradljivci seksa' protiv kojih se moraju boriti oba partnera, doznajte u nastavku

Stres

Žena koja je pod prevelikim stresom da bi održala fokus na seksualni život ima problema sa seksualnim nagonom, kao i s postizanjem orgazma. U muškaraca stres uzrokuje stezanje mišića i arterija, reducirajući kolanje krvi, što sprečava erekciju. Stoga milujte jedno drugo, jer parovi koji pronalaze vremena za poljupce i milovanje imaju osam puta manji rizik za depresiju ili osjećaj napetosti.

Djeca

Roditeljstvo može imati negativni učinak na seksualni život parova, a kako djeca rastu, tako privatnost nestaje i tinejdžerske brige počinju vas zaokupljati više nego seks. Bez obzira na to koliko su vaša djeca stara, provođenje vremena odvojeno od njih katkad je dobro rješenje. Zamolite roditelje da vam jedan vikend pričuvaju djecu, a vi si priuštite odmor samo za vas dvoje.

Izgled

Kako starimo mnogi se počinjemo osjećati manje poželjno i seksi, jer s godinama su i tjelesne promjene neizbježne, što može uništiti sigurnost u sebe i vlastiti izgled. Svi koji izgube suvišne kilograme i dovedu se u formu, bez obzira na to koliko imaju godina, osjećaju podizanje libida.

Svakodnevni problemi

Procjenjuje se kako polovina cjelokupne muške populacije u dobi od 40 do 70 godina barem jednom iskusi probleme vezane uz erektilnu disfunkciju. Uzroci mogu biti i fizički i psihički: srčane bolesti, dijabetes, visoki tlak, hormoni, tjeskoba, depresija ili problemi u braku. Takvi se problemi najčešće rješavaju lijekovima za postizanje erekcije, poput viagre ili levitre, no oni se ne mogu kombinirati s lijekovima za srce. Ipak, to ne može pomoći kod problema koji ugrožavaju vezu ili brak. S druge pak strane, otprilike sedam do osam godina nakon menopauze, zbog stanjivanja obloženosti vagine seks za žene može postati bolan. Tu mogu pomoći lubrikanti ili hormonske kreme na bazi estrogena, oje se izdaju na liječnički recept.

Nevjera

Postoje četiri vrste nevjere: slučajna (prolazna ili povremena), romantična afera (tijekom bračne krize jedan partner upozna nekog posebnog), bračni dogovor i ljubavnik/ca (za muškarce kojima je potrebna potvrda muškosti ili za žene čije su majke rastavljene ili pak nečije ljubavnice). Partneri koji započinju aferu ne vjeruju da nalet adrenalina prestaje, ali istraživanja pokazuju da ako par nije ljubavnu aferu u roku od dva mjeseca pretvorio u neku vrstu obaveze, ona im to nikada i neće postati. Kod dugogodišnjih parova ishod ovisi o razlogu prevare.

Monotonija

‘Ubojica’ seksualne želje, pogotovo u dugim vezama i brakovima, nerijetko je i monotonija. Lijenost, apatija, zamjeranje i dosada potkopavaju intimnost, a seksualne teškoće ne rješavaju se same od sebe. Ako vam je seks dosadan ili ga uopće ne prakticirate, potrebno je unijeti neke promjene. To znači da morate razgovarati o potrebi za više seksa u vezi i pronaći vremena za seks.

Depresija

Antidepresivi su nakon antibiotika lijekovi koji se najviše propisuju, ali kao i svaki lijek imaju niz ozbiljnih nuspojava: suha usta, konstipacija, debljanje, mučnina, nesanica, impotencija, anorgazmija i gubitak libida. Na sreću, moguće je kombinirati neke vrste antidepresiva kako bi se smanjile nuspojave i poboljšao libido.

Komentari