Priroda liječi stres

Opustite se u šetnjom, planinarenjem ili vožnjom bicikla

Ako se osjećate depresivno ili tjeskobno, zagrlite drvo. Ozbiljno. Istraživanja su pokazala da provođenje vremena u prirodi može biti vrlo učinkovit način za opuštanje kada se nalazite pod stresom.

No, to ne znači da se morate popeti na Himalaju kako biste se osjećali bolje. U svojoj novoj knjizi, The Nature Fix, novinarka Florence Williams navodi da je dovoljno provesti 15 do 20 minuta šetajući ili mirno sjedeći vani da smanjite tjeskobu i oslobodite se problema koji vas muče.

Centri za kontrolu bolesti u SAD-u izvijestili su da žene između 40 i 49 godina pate od depresije više nego bilo koja druga dobna skupina. U prosjeku jedna od četiri žene u Americi koristi antidepresive ili neke druge lijekove za smanjenje depresije i tjeskobe. Isto tako, uz sve obaveze imaju manjak sna.

Kako provođenje vremena u prirodi može pomoći? 49-godišnja Florence otkrila je da njoj pomaže hodanje, planinarenje ili vožnja biciklom, koji je opuštaju i smiruju. Boravak u prirodi poboljšava joj san, a odgovara i njezinog djeci tinejdžerima jer, kako kaže, manje se svađaju kada su vani.

Da biste se oslobodili od stresa, krenite s nečim jednostavnim i slatkim. Prošetajte oko kvarta ili jednostavno sjednite u vrt ili na trijem. Slušajte ptice, osjećajte vjetar, gledajte u nebo… Samo budite vani.

Komentari