Kako znati da je make-up ‘ostario’?

Čak i ako svoj ruž za usne ne koristite prečesto, morate znati da će mu rok trajanja svejedno isteći nakon 12 mjeseci. Koliko traje ostala dekorativna kozmetika, doznajte u nastavku

Stara šminka kojoj je istekao rok trajanja, osim što više ne služi svrsi, može izazvati alergijske reakcije na koži (poput crvenila, ljuštenja kože, oteklina, a uslijed jače rekacije mogu oteknuti kapci ili usnice). Ponekad nam je žao baciti ruž koji još uvijek nismo potrošili, a znamo da mu je istekao rok trajanja ili se datum na šminki izlizao i ne znamo do kada je možemo upotrebljavati. Baš zato postoji i nekoliko savjeta vizažista kojima se možete voditi kako biste na vrijeme prepoznali stari make up i izbjegli potencijalne neugodnosti na koži.

Boja i miris glavni su pokazatelj je li make up dotrajao. Kod starog ruža prvo ćete primijetiti grudice koje se stvaraju prilikom nanošenja ili kapljicu ulja koja će se pojaviti na njegovoj površini.
• Ukoliko osjetite da ruž miriši na pastele, znajte da mu je kraj.
• Kremasta sjenila i rumenila imaju rok trajanja od 12 do 18 mjeseci, a kremaste podloge za lice 18 mjeseci. Korektori mogu potrajati također od 12 do 18 mjeseci.
• Ruž i olovka za usne trajat će 12 mjeseci, a sjajilo do 24 mjeseca, za razliku od tuša za oči i maskare kojima rok trajanja ističe već nakon tri mjeseca. Olovku za oči pak možete koristiti dvije godine.

Komentari