5 savjeta kako zauvijek spriječiti urasle dlake

Zaboravite otečenost, crvenilo, iritaciju i svrbež nakon depiliranja

Urastanje dlačica događa se kada se dlačice počnu motati i rasti unatrag prema koži, a posljedica toga je otečenost, crvenilo, iritacija, svrbež te čak u nekim slučajevim i gnojenje mjesta urastanja dlake.

Kako preventivno djelovati na pojavu ovog problema, pitali smo stručnjake, a evo što su nam savjetovali:

  1. Redovito radite piling. Prema nekim istraživanjima vjerojatnost za urastanje dlačica je veća ako su folikuli dlaka začepljeni mrtvim stanicama kože. Zbog začepljenih folikula dlačice mogu rasti na pogrešan način pa je poželjno redovito raditi piling kože (jednom tjedno) i to ako je moguće koristiti onaj koji sadrži mliječnu kiselinu i što manje granule kako bi mikrodermoabrazija što manje oštetila kožu.
  2. Razmislite o kremama za uklanjanje dlačica. Brijanje je najjači okidač za urasle dlake, a to je zato što kada dlačice rastu u obrnutom smjeru, veća je šansa da će urasti ako imaju oštar rub koji lako prodre u kožu, a kakav imaju kao posljedicu brijanja britvicom. Najbolje bi naravno bilo potpuno izbjeći uklanjanje dlačica, no ako vam to ni u kom slučaju nije opcija, razmislite o kremama za uklanjanje dlačica za osjetljivu kožu.
  3. Koristite li britvicu, koristite samo one provjerene kvalitete. Ako upotrebljavate one jednokratne, imajte na umu da nisu za 10 upotreba nego da su doslovno jednokratne. Korištenje nekvalitetnih, kao i istrošenih, tupih britvica samo će pogoršati problem uraslih dlačica.
  4. Koristite dobru kremu/pjenu za brijanje. Pronađite formulu koja vam najbolje odgovara kako bi britvica što glađe klizila po vašoj koži te kako biste umanjili šanse da vam ikoja dlačica bude oštećena i na kraju urasla u kožu.Birajte formule koje ne sadrže alkohol kako ne biste dodatno isušili kožu te one namijenjene osjetljivoj koži.
  5. Brijte se u smjeru rasta dlačica. Budete li se brijali u kontra smjeru, to znači da će svaka dlačica biti odrezana pod oštrijim kutem, a što u velikoj mjeri povećava šanse za razvoj ovog problema. Kako biste to spriječili, uvijek britvicom idite u smjeru rasta dlake, odnosno niz dlaku.

Komentari