Jedini inkluzivni filmski festival – Festival o pravima djece

Festival o pravima djece od petka, 7. listopada omogućit će osnovnoškolcima i srednjoškolcima u 18 gradova da uživaju u filmovima u kojima njihovi vršnjaci progovaraju o temama važnim za prava djece diljem svijeta te roditeljima i djeci u Zagrebu da uživaju u kvalitetnim filmovima i radionicama

U jedinom inkluzivnom filmskom festivalu sudjelovat će i djeca s oštećenjima vida i sluha. Prilagodba filmskog sadržaja osobama s oštećenjem vida i sluha dugotrajan je i zahtjevan posao. Zahvaljujući podršci dm-a, za sve filmove koji će biti prikazani na Festivalu osigurani su standardizirani podnapisi koji se od ‘običnih’ razlikuju u tome što su dopunjeni označavanjem govornika u sceni te opisom zvukova. Kako bi i djeca s oštećenjem vida mogla sudjelovati, dm je osigurao snimanje naracija koje gledatelju omogućuju da stekne opću predodžbu slika na filmu. Naracije nastaju u suradnji urednika naracije (slijepe/slabovidne osobe) i dramaturga, a snimaju se u tonskom studiju uz pomoć glumca koji ih čita. Reprodukcija tako prilagođenih sadržaja vrši se uz pomoć slušalica koje će biti dostupne na početku svake projekcije.

angel-naumovski_mirna-medakovic-stepinac

Vrijednost festivala prepoznali su i poznati glumci, Mirna Medaković Stepinac, Lucija Šerbedžija, Igor Kovač i Angel Naumovski koji su snimili prvi video spot u kojem se koristi znakovni jezik kako bi potaknuli što veći broj građana da pruži podršku 8. izdanju Festivala o pravima djece. Što su glumci poručili građanima možete pogledati u nastavku i pritom naučiti kako se na znakovnom jeziku kaže ‘zajedno’.

‘Osmo izdanje Festivala o pravima djece najveće je do sada. Pripremili smo pregršt zabavnog i edukativnog sadržaja za djecu, ali i odrasle. U pripremi programa vodili smo se potrebama djece i roditelja, čuvajući kvalitetu i dostupnost kao temeljne vrijednosti Festivala’, poručila je umjetnička direktorica Festivala, Tatjana Aćimović.

Komentari