Najveći gubitnici u povijesti Oscara

Iako na ovogodišnjoj dodjeli nagrade Oscar nije bilo velikih iznenađenja, osim što je Ryan Gosling ostao bez kipića za najbolju mušku ulogu, od prve dodjele 1923. svake se godine redovito priča o gubitnicima

Kad govorimo o oskarovskim ‘tragičarima’, ime Leonardo DiCaprio definitivno je na vrhu popisa. On je tek lani osvojio svoj prvi Oscar za ulogu u filmu ‘Povratnik’ meksičkoga redatelja Alejandra Inarritua i to nakon čak pet nominacija. Neki tvrde da bi ovaj glumac zlatni kipić možda dobio i puno ranije da je manje kritizirao struku nakon što ga 1998. nisu nagradili na ulogu u ‘Titanicu’. A kad je preklani bio nominiran za kipić za ‘Vuka s Wall Streeta’ te su baš svi očekivali da će ga i dobiti, činilo se da mu je to bila zadnja šansa. No ne, slavni kipić ipak je došao u njegove ruke.

Ono što je Leo danas, svakako je bio Richard Burton 50-ih godina: imao je čak sedam nominacija za ovu prestižnu nagradu. U isto vrijeme dok su mu kipići izmicali iz ruke (na kraju nije osvojio niti jednan!), njegova Elizabeth Taylor ‘okitila’ se s dva.

Elizabeth Taylor i Richard Burton

Popis gubitnika ne bi bio potpun bez imena Alfreda Hitchcocka. Iako je njegova Rebecca 1940. osvojila Oscar, njemu kao redatelju to nije uspjelo ni tada ni još četiri puta tijekom bogate karijere, a bio je u nominaciji za najboljeg redatelja za filmove ‘Čamac za spašavanje’, ‘Začaran’, ‘Prozor u dvorište’ i ‘Psiho’. Godine 1968. ipak je od strane struke primio počasni Oscar.

Alfred Hitchcock

Slično se dogodilo i Martinu Scorceseu kojemu je trebalo pet nominacija i punih 26 godina dok na pozornicu nije došao po svoj kipić za film ‘Pokojni’. Bilo je to 2006. godine.

Martin Scorsese

Ovom popisu svakako treba dodati i glumicu Gleen Close, o čijem glumačkom umijeću nitko ne spori, no filmovi u kojima je glumila očito nisu ‘dotaknuli’ Akademiju koji joj ni nakon šest nominacija nisu dodijelili kipić. Najizgledniju šansu imala je u filmu Albert Nobbs 2012., no tad joj je kipić ‘otela’ Meryl Streep za ulogu u ‘Željeznoj dami’.

Glenn Close

Tu je dakako i Amy Adams koja je do sada pet puta nominirana (zadnji put 2014. za ulogu prevarantice u ‘Američkim varalicama’), a i dalje nema zlatni kipić u svojim rukama.

Amy Adams

Komentari