5 koraka za njegu kose

Nikad dosta savjeta za njegu kose, jer da biste imali blistavu i lijepu kosu doista je treba pravilno njegovati, a ponekad upotrijebiti i neki mali trik - koji ne treba ostati tajna samo među vrhunskim stilistima ili frizerima

1 Osvježavajući početak

Osnovno pravilo u njezi kose je upotrijebiti pravilan šampon za pranje kose. Imate li tanku i nježnu kosu, upotrebljavajte šampone s proteinima koji će obnoviti strukturu vlasi, dati joj sve potrebne
hranjive sastojke i učiniti je lijepom i podatnom. S druge strane, imate li oštećenu i suhu kosu, radije birajte hidratantne šampone koji će vlasi vratiti izgubljenu vlagu i time je učiniti ljepšom.
Obojena i kemijski tretirana kosa traži posebnu njegu, pa birajte samo ciljane proizvode za taj tip kose. Ako ste u nedoumici oko pravilnog izbora proizvoda za njegu kose, obavezno se konzultirajte sa svojimfrizerom i ‘dešifrirajte’ tajnu. Zapamtite, temelj u njezi kose je pravi šampon i regenerator.

2 Nedoumice oko šamponiranja

Stručnjaci savjetuju da kosu šamponirate dvaput. Naime, prvim šamponiranjem ćete ukloniti većinu nečistoća iz vlasi (začudili biste se što se sve ‘lovi’ na našu kosu) a obavezno to ucčinite polako i temeljito. Pri tome svakako nježno masirajte svaki milimetar vlasišta, potičući cirkulaciju. Tako ćete potaknuti i bržu izmjenu tvari u organizmu te jači i bolji rast korijena kose. Drugim šamponiranjem ćete sigurno ukloniti sve nečistoće iz kose, a nakon što ste nanijeli regenerator, vrlo je važno da kosu dobro isperete. Naime, ako na njoj ostanu ostaci šampona ili regeneratora, kosa će izgledati ‘teška’ i brzo će se zamastiti. Nikada kosu ne perite vrućom vodom jer će uništiti vlasi, već mlakom ili hladnom.

3 I sušenje ima svoje zakonitosti

Prije nego uključite fen i usmjerite ga prema svojoj kosi, provjerite je li ona dobro posušena ručnikom. Naime, stilisti i frizeri preporučuju da vaša kosa mora biti 80 posto suha prije nego uključite sušilo za kosu. Stoga savjetuju da kosu nakon pranja omotate mekanim ručnikom i pustite da odstoji neko vrijeme. Potom kosu laganim pokretima (‘tapkanjem’) dodatno posušite. Nikada ne trljajte kosu jer grubim pokretima možete samo istrgati vlasi. Sušilo držite na minimalno 30 centimetara od kose, a želite li kosi dati volumen, sušite je glavom okrenutom prema dolje.

4 Želim ljepši volumen

Ako sušenje kose naopačke nije dovoljno da biste dobili željeni volumen, vrijeme je da upotrijebite pravi proizvod za styling. Imate li tanku kosu, odijelite je na nekoliko ‘sekcija’ i svaku posebno poprskajte sprejom za volumen. Ako imate srednje kratku ili kratku kosu, a želite joj dati volumen, usredotočite se na ‘krunu’ glave. Da bi vaša kosa dobila na volumenu, možete koristiti i četku. Sjetite
se kako frizeri navlače jedan po jedan pramen, istežući kosu prema gore i sušeći je sušilom. Uz malo spreja za volumen i dobro feniranje, i vaša kosa može izgledati punije i raskošnije.

5 Romantične kovrče

Imate li dugu kosu, savjetujemo da je povremeno nakovrčate, stvarajuci romantičan i nježan look. Ako nemate vremena stavljati samostojeće navijače i druga pomagala, iskoristite sušenje da kosi date blago kovrčavi izgled. Dovoljno je namotati pramen po pramen na četku za uvijanje i prvo ga sušiti toplim zrakom, a onda hladnim. Ako imate više vremena, poigrajte se uvijačima za kosu i ‘ciljano’ ih rasporedite po kosi. Da bi kovrče dulje držale, jedan po jedan pramen nasprejajte lakom i ostavite uvijače na kosi što dulje možete. Nakon što ih skinete s kose, pramenove nemojte raščešljavati, nego samo lagano provucite prste kroz kosu i oblikujte frizuru. Tako će kovrče dulje držati.

Preporučujemo

Komentari