5 najčešćih pogrešaka u njezi kose

Uvjereni smo kako mnoge žene redovito čine makar jednu pogrešku u njezi kose, stoga vam donosimo pet najčešćih ali i rješenja za iste

Vezivanjem previše stežemo kosu

Ako je konjski rep ili svezana kosa (na bilo koji način) vaš zaštitni i svakodnevni znak, na dobrom ste putu da – oćelavite! Iako nas svezana kosa najčešće asocira na balerine i modele, zapravo je možemo sve više i češće vidjeti svuda oko nas. Stručnjaci to objašnjavaju brzim tempom života, zbog kojeg najčešće nemamo dovoljno vremena baviti se kosom pa je najbrži i najlakši način – svezati je. No, ako je kosa prečesto i presnažno svezana, nakon određenog vremena počne opadati, a u krajnjem slučaju možete dobiti alopeciju, odnosno početi ćelavjeti.

Kako popraviti štetu?

Kosu je potrebno s vremena na vrijeme raspustiti ili, ako je baš volite nositi vezanu, poigrati se raznim frizurama, poput pletenica, punđi i niskog i(li) visokog konjskog repa. Ove godine pletenice su hit među frizurama, a raspon ideja kako ih napraviti – neograničen! Isto tako, kad god možete, masirajte vlasište vrhovima prstiju kako biste potaknuli cirkulaciju. Ne vežite kosu gumicama koje nam služe u kućanstvu, nego onim finim, mekanim. Osim toga, gumice za kosu mogu biti i ukrasni detalj, pa si dajte mašti na volju. Ili pak svežite kosu maramom – na glavi djeluje efektno, a ne šteti kosi.

Birate šampon koji previše obećava

Tko ne bi želio imati šampon koji u isto vrijeme zaglađuje, regenerira, pruža volumen i hidratizira kosu? No šamponi koji previše obećavaju mogu vas razočarati. Unatoč inovacijama teško je postići više učinaka odjednom, pa biste se zapravo trebali usmjeriti na ono što je vama potrebno. Odnosno, vrlo jednostavno – zašto od šampona ne biste tražili ono što mu je i osnovna funkcija – da očisti kosu?

Kako popraviti štetu?

Prepustite regeneratoru zadaću da hidratizira kosu, a proizvodima za styling da joj povećaju volumen. Šampon neka vam bude uvijek pri ruci kada kosu treba oprati. Pritom ipak pazite na potrebe svog vlasišta – šampon je uostalom jedan od rijetkih proizvoda koji dolazi direktno u kontakt s vlasištem pa ga birajte prema svojim potrebama.

Napravili ste pramenove samo dopola

Trendovi bojenja kose poput ombrea, balayagea i freestyle pramenova, kod kojih se boji samo dio dužine kose, u teoriji su izvrsna ideja za promjenu imidža, a u stvarnosti – loša investicija. Naime, za razliku od klasičnih pramenova koji se boje od korijena (gdje je kosa najsnažnija i najzdravija), bojenje vrhova kose je kontraproduktivno, jer su na tim mjestima vlasi najosjetljivije. A ako izvlačite pramenove na već obojenoj kosi, što većina nas čini, udvostručujete štetu.

Kako popraviti štetu?

Kod tretiranja kemikalijama, kosu treba zaštititi i prije i poslije tretmana. Većina žena nakon nekog vremena dolazi u salon s oštećenom kosom pa je jedino rješenje – šišanje. Obojite cijelu kosu i svaki je tjedan ‘nahranite’ maskom.

Pretjerujete sa sušenjem kose

Prije se kosa sušila brzo i jednostavno. Danas smo ‘izgubljene’ među četkama, styling uređajima i drugim tehničkim dostignućima koja kosu opterećuju na razne načine. Malo je uvijemo, pa peglamo, sušimo ili izvlačimo na četku…

Kako popraviti štetu?

Prestanite izvlačiti kosu i sušite je na starinski način. Poslužite se vlastitim prstima za određivanje topline sušila i odmaknite ga 20-ak cm od glave. Sušite kosu sve dok 90 posto vlasi ne bude suho! To će spriječiti isušivanje i oštećenje vlasi. Odaberite kvalitetnu četku, s vlaknima koja lagano raščešljavaju kosu, ne oštećuju je te potiču njezinu cirkulaciju i rast. Priuštite kosi jedan dan u tjednu hranjivi serum – savršen je scenarij da kosu operete, lagano prosušite ručnikom, stavite serumi pustite da se kosa sama od sebe  osuši.

Upotreba ulja za kosu (previše i(li) pogrešan proizvod)

Ulja za kosu posljednjih su godina najbrže rastuća kozmetička industrija, no malo nas zna kako ih pravilno nanositi. Previše ulja stvara dojam masne kose, a pogrešan preparat pogoršava oštećenja. Pretpostavka da su ulja slična maski ili regeneratoru – ključna je pogreška.

Kako popraviti štetu?

Malo je više! Jedan ili dva pritiska na pumpicu su dovoljna. Rastrljajte količinu između dlanova, pritisnite ih na ručnik i nanesite na kosu. Tako ćete definirati kovrče i smanjiti elektricitet. Ulja namijenjena pretpranju se u vrlo maloj dozi ravnomjerno nanose na cijelu dužinu kose. Ako ste pretjerali s količinom, ispirite kosu vodom s malo vinskog octa. On će ukloniti višak masnoće s vlasi i pružiti im fini sjaj (a miris će vrlo brzo ‘ispariti’).

Tekst: Nikolina Petan
Foto: Profimedia

Komentari