Sigurna ‘doza sunca’ i zaštite od sunca!

Kako biste što više uživali u blagodatima sunca - važno je dozirati ga i kvalitetno zaštititi kožu. Poželjno je da proizvodi za sunčanje ne samo štite kožu od cijelog spektra UV zračenja, nego je i hidratiziraju, hrane, lako se razmazuju i da su vodootporni...

Iako je sunce neophodno za naš život, a vitamin D kojeg aktivira djeluje povoljno na naše zdravlje, sve to postaje manje važno kada dođe do opeklina i crvenila kože. Zato je sunce potrebno pametno dozirati te kožu zaštititi u svakom trenutku. Naime, osim za vrijeme odmora i direktnog izlaganja sunčevim zrakama, potrebno je na njenu zaštitu misliti i ranije, već za vrijeme prvih toplih dana kada je treba izalagti suncu postupno. Poznato je kako je sunce najjače i najštetnije u vremenu od 10 do 17 sati, stoga brojni stručnjaci stalno upozoravaju kako bi u to vrijeme najzdravije bilo u potpunosti izbjegavati sunce. Čak i ako dobijete opekline i crvenilo kože, najveća je šteta ona koja se ne vidi – dugoročno akumuliranje oštećenja koje dovodi do ubrzanog starenja kože, a na koncu i do – melanoma!

Koji SPF odabrati i koliki?

Kako bismo se pravilno zaštitili, potrebno je nanositi dovoljnu količinu krema za zaštitu kože s visokim zaštitnim faktorom, posebice ako imate svjetliju put. Zaštitni faktor ili SPF govori nam koliko možemo biti na suncu a da ne izgorimo, odnosno kolika je zaštita od UVB zračenja. Osobama sa svjetlijom kožom namijenjeni su proizvodi s većim zaštitnim faktorom kao što su 30 i 50, dok tamniju put mogu zaštititi i preparati sa SPF 15 i 20. Zabluda je da preplanulu kožu ne treba štititi i da su tijekom ljeta, kada se razvije tolerancija i dobije podloga, dovoljni i proizvodi s nižim zaštitnim faktorima. Potrebno je pripaziti i na količinu koja se nanosi na kožu, jer ako nanesete pretanak sloj, UV zaštitni filteri ne mogu u potpunosti djelovati. Stručnjaci savjetuju – za odrasle osobe za lice je potrebna 1 čajna žličica kreme, a za leđa 3 jušne žlice – u tom slučaju vrijedi postotak zaštite naznačen na pakiranjima kreme!

Garancija učinkovite zaštite

Od proizvoda za zaštitu najčešći su pripravci u obliku krema i mlijeka. Osobito pogodni za kožu su prirodni proizvodi koji se baziraju na formulacijama s laganim neutralnim uljima kao što je sezamovo ulje, bademovo ulje, zatim kakao maslac ili maslinovo ulje. Kao UV filteri koji omogućuju zaštitu i određeni SP faktor najčešće se upotrebljavaju fizički (anorganski) filteri titan dioksid ili cink oksid, ali i kemijski (organski) filteri. Treba naglasiti da fizički filteri, kao što su spomenuti minerali, ne štite kožu od cijelog spektra štetnog zračenja nego ga samo raspršuju i odbijaju, dok kemijski filteri apsorbiraju UV zračenje. Stoga je kombinacija ovih dvaju tipova filtera u proizvodima bolja garancija učinkovitosti.

Umirite kožu i hidratizirajte je

Kako bi koža ostala lijepa i što dulje zadržala preplanulu boju, potrebno ju je njegovati i nakon izlaganja suncu, pa na tržištu postoje posebni SOS losioni koji smanjuju iritaciju nastalu izlaganjem kože sunčevim zrakama te je ujedno i njeguju s dodanim efektom hlađenja koji na kožu djeluje umirujuće te je njeguje i hidratizira.

JESTE LI ZNALI?

Zaštitni faktori određuju se u laboratorijskim uvjetima kad se nanosi 2 ml kreme po cm² kože, što svi mi rijetko činimo i zato smo uglavnom nedostatno zaštićeni od sunčevih zraka. Važno je pri kupnji voditi računa i o teksturi kreme, npr. masna tekstura nije namijenjena koži sklonoj aknama. Idealna je upotreba krema koja ima kombinaciju mineralnih i kemijskih filtera. Dobro je kupiti vodootporno sredstvo kako ga ne bi uklonio znoj ili kupanje i jako je važno nanositi ga u debelom sloj!

Komentari