Pisanjem protiv bolesti: Kako je nastao humanitarni projekt ‘Zmaj Anđelko pomaže djeci’

Nakon bolesti koja ga je zakinula za pokretnost, Goran Čučković iz Velike Mlake pored Zagreba počeo je pisati za najmlađe te je pokrenuo humanitarni projekt ‘Zmaj Anđelko pomaže djeci’, kojem je cilj stvarati i donirati slikovnice za djecu u bolnicama i općenito djecu s poteškoćama

Zmajevi, česti protagonisti mnogih mitova i legendi, imaju počasno mjesto i u dječjem svijetu – u romanima, slikovnicama, crtićima, predstavama i filmovima. Tako su ova mitska bića osvojila i Gorana Čučkovića iz Velike Mlake pokraj Zagreba te je u ljeto ove godine napisao knjigu u kojoj je glavni lik jedan dobri, mladi i neiskusni zmaj. Ovom 39-godišnjem mikseru slike i fotografu ovakav vid stvaranja nije nešto novo – kao dječak pisao je poeziju, a nekoliko puta se okušao i u pisanju fantasy romana. Usto, podosta godina prije slikovnice ‘Zmaj Anđelko i dugački rep’ napisao je i priču ‘Čovjek s 1001 željom’ koju je objavio jedan dječji časopis te se tako potvrdilo da ništa što nam se događa nije slučajno.

Goran Čučković
Goran Čučković

Pisanje kao borba protiv bolesti

Goran Čučković svakako nije sanjao niti planirao baviti se pisanjem, no stjecaj životnih okolnosti – bolest perifernog živčanog sustava uslijed koje je ostao zakinut za pokretnost, kao i činjenica da je sam otac trojice sinova, Lava, Adama i Maxa – zaokrenuo je životni put u tom smjeru. Mnogi muškarci i žene, naime, upuste se u avanturu pisanja za djecu kada i sami postanu roditelji. Mlohava tetraplegija koja ga prati već tri godine otežava mu i pisanje na tipkovnici, no Goran se ne da . ‘Pisanje slikovnica je sada način kako se mogu izraziti pritom ne razmišljajući o tome što bolest donosi. Priča s Anđelkom je krenula na ljeto kada sam sasvim spontano odlučio da moram napisati i objaviti slikovnicu’, kaže Goran čiju je priču u vesele i šarene ilustracije prenijela Milica Vezmar Basara, dok je Branka Popović dizajnirala naslovnicu.

slika-zaslona-2016-10-17-u-17-11-42

Iako se na prvi pogled čini jednostavnim pisati za djecu jer su rečenice jednostavne i pitke, ipak nije tako. Pišući za djecu, uvijek morate imati u vidu kojem uzrastu se obraćate te se onda njemu prilagoditi. Goran otkriva kako se trudi ne komplicirati pišući za najmlađu čitalačku publiku, ali zato stalno pazi da bude zanimljiv i poučan. Jer bez pouke pisanje za djecu jednostavno nema smisla. No to nije jedini ‘viši smisao’ dječjih knjiga. Posebnost ove slikovnice jest što je ona u cijelosti osmišljena da bude dio humanitarnog projekta ‘Zmaj Anđelko pomaže djeci’, čiji je cilj stvaranje distribucije slikovnica djeci po bolnicama, djeci s poteškoćama u razvoju i djeci bez roditeljske skrbi. Trenutno se radi na širenju projekta Hrvatskom, a naknadno i drugim zemljama EU. Prikupljanjem donacija i sponzorstava uspjelo se pokloniti oko 2000 primjeraka slikovnice ‘Zmaj Anđelko i dugački rep’, koji se nalaze po dječjim odjelima bolnica te drugim ustanovama i tijelima – Ženskoj sigurnoj kući ZG, Hotelu Porin, udrugama Slobodna škola, Betlehem i Mali zmaj, domovima za nezbrinutu djecu kao i mnogim vrtićima i školama.

zmaj-andjelko_mockup07

Spremnost običnih ljudi da pomognu djeci

Premda mu nije bilo lako pokrenuti cijelu priču i namaknuti sredstva za slikovnicu, Goran je oduševljen pomoći zajednice. ‘Kod velikih tvrtki nisam uspio dobiti donacije, možda zato jer sam projekt pokrenuo kao građanin, a ne kao udruga. Ali sam zato ostao pozitivno iznenađen spremnošću građana i manjih tvrtki da nam pomognu oko slikovnice’, kaže naš sugovornik. No ono što je na njega ostavilo još jači utisak jesu reakcije djece na slikovnicu. Od njegovih sinova najveći interes je, sasvim logično, pokazao najmlađi, 3,5-godišnji Maks, jer je slikovnica i namijenjena njegovu uzrastu. I djeca po bolnicama i domovima pozitivno reagiraju na knjigu, a jedna vrtića grupa u Zagrebu nazvala se po glavnom junaku ‘Zmaj Anđelko’. ‘Jedu i kruške za užinu, što prije baš i nisu htjeli’, komentira Goran. Naime, zmaj Anđelko je veliki kruškojed. Trenutno su slikovnice dostupne putem donacija, a od iduće godine moći će se nabaviti u knjižarama. Ako želite biti dio ovog sjajnog projekta i uljepšati djeci dane odrastanja, možete se kao privatna osoba uključiti u akciju doniranjem iznosa u skladu sa svojim mogućnostima. ‘Bilo kakva asistencija je dobrodošla – volontiranje, lajkanje i dijeljenje o projektu na društvenim mrežama su također dobar vid pomoći u povećanju vidljivosti projekta’, naglašava Goran.

20161127_130550

Dobra recepcija javnosti ohrabrila je Gorana da nastavi pisati slikovnice i tako pomagati djeci. Već je nekoliko priča spremno za tiskanje, a svjetlo dana će prva, u siječnju 2015., ugledati ‘Kornjačica Rita’. Njome će od njegovih sinova najviše biti oduševljen Maks jer se radnja odvija u prometu. Bit će u njoj puno automobila koji su mališanu trenutno najveća preokupacija kada je igra u pitanju.

Komentari