Koje je vaše od 4 lica žene?

Vječno, tradicionalno, moderno i mudro - svako od ova četiri lica određuje život žene. Što nam ona donose te kako se u svakom trenutku zauzeti za sebe i svoje potencijale, na besplatnim edukacijama otkriva prof. Sandra Baksa

Svaka žena ima četiri lica: vječno, tradicionalno, moderno i mudro. S vječnim licem započinjemo svoje životno putovanje i cilj je ponovno se vratiti njemu – to lice možemo nazvati svojom autentičnom snagom, nevinošću koju imamo u suštini svog bića, čistom ljubavlju, mirom i radošću. No budući da smo se odvojili od njega i gotovo zaboravili svoju pravu prirodu – da bismo se osjećali sigurnima i vrijednima, usvajamo tradicionalno lice (konformističko): identificiramo se s većom grupom, ponašamo se u skladu s pravilima te grupe, s iluzijom da ćemo tako ostati sigurni. U tom modelu postajemo, primjerice, podložna supruga i majka puna obveza, tražeći snagu kroz poziciju u obitelji, društvenoj ili profesionalnoj strukturi. U modernom licu (ili reformističkom) – ‘od-identificiramo’ se od grupe. Naši stavovi i ponašanje suprotstavljaju se tradiciji i postaju opozit sustavu iz kojeg smo iznikli, ali se nastavljamo boriti s njim i tako gubimo jako puno energije. Kao moderno lice želimo pozitivne vrijednosti – slobodu i pravdu – no ako ostanemo u ovom buntu, kreirat ćemo nova pravila koja su u konačnici identično rigidna kao i kod tradicionalnog lica. I četvrto lice – mudro lice – lice duhovne mudrosti i snage je ključ za povratak u naše vječno sebstvo, bez borbe i cijene koju plaća moderno lice. Ovdje se javlja spoznaja da možemo regenerirati svoju energiju, razumjeti koja djela su ispravna, probuditi kreativnost, postati neustrašivi… To tvrdi prof. Sandra Baksa koja potpuno besplatno educira žene o tome kako se zauzeti za sebe i ostvariti svoje potencijale kroz predavanja ‘Četiri lica žene’. Iako su u naslovu programa žene, ista terapeutska shema, tvrdi prof. Baksa, vrijedi i za muškarce.

Vrijeme osvješćivanja položaja žena

‘U Hrvatskoj se ovaj program tek počeo održavati. Prvi spiritus movens za ovaj program bio je osjećaj unutarnjeg poziva da učinim nešto za žene, ali sam isto tako, prakticirajući meditaciju, proučavajući duhovne vrijednosti i dijeleći s drugima svoja iskustva u sklopu Centra za duhovne vrijednosti Brahma Kumaris, primijetila da naše programe posjećuju uglavnom žene, a takva je situacija i na mnogim drugim sličnim mjestima. Bilo je stoga lako uvidjeti da je ovo izgleda vrijeme kada žena intenzivnije osvješćuje sebe, ne toliko samo u odnosu na muškarca, već u odnosu na svoju ulogu u odnosima, obitelji, zajednici i u svijetu. No u mnogim zajednicama na svijetu položaj žene još je uvijek drugorazredan. Žene su izložene podčinjavanju, manipuliranju i nasilju. To je bio moj treći motiv; osjetila sam da može i treba biti drugačije, ali da ta pokretačka snaga promjene treba doći od žene same, umjesto da očekuje da se promijeni nešto u društvu ili da i dalje okrivljava druge za vlastitu situaciju’, kaže predavačica nenasilne komunikacije, prof. kroatistike Sandra Baksa, te je dodala kako se točka prijeloma kod nje dogodila prilikom gledanja dokumentarnog filma ‘Kći Indije’, koji govori o poznatom slučaju silovanja indijske studentice u autobusu, gdje je i krajnje nasilno ubijena. Tada se u njoj javila odlučna misao kako je doista vrijeme da se mnogo toga osvijesti i kroz to osvještenje i promijeni. Zajedno s odlučnošću i snažnom nadom, pojavio se i jasan uvid da smo u ovoj tami ljudske svijesti zapravo svi žrtve.

‘Čak i sami nasilnici i zlostavljači su žrtve; žrtve krivih uvjerenja, krivog odgoja, krivih društvenih konvencija koje rijetko tko propituje, a najvažnije – žrtve unutarnje praznine koja se veoma brzo može ispuniti osvetom, bijesom i destruktivnošću. Zato je svijetu danas potrebno mnogo razumijevanja, svjesnosti, ljubavi i suosjećanja, a žena ima taj unutarnji potencijal kojemu samo treba omogućiti ono što zovem stvarnim širenjem srca’, mišljenja je prof. Baksa.

Rad na sebi i samoosnaživanje

Inače, autorica ovog programa Caroline T. Ward započela je s njim prije otprilike 20 godina i on je imao veliki odjek; okupio bi mjesečno i do stotinu žena bez ikakve posebne promocije. Istoimena knjiga je objavljena 2008. godine u izdanju O-Booksa u SAD-u, a može se kupiti samo u engleskom izvorniku ‘The four faces of women’, i online.

‘Predavanja i radionice se za sada održavaju u organizaciji i prostoru Centra za duhovni razvoj Brahma Kumaris, ali nema nikakvog razloga da se ne održi i u bilo kojem drugom prostoru gdje ima potrebe za njim i gdje nas pozovu, bilo u udrugama, bilo u zajednicama ili organizacijama. Vrijedno je spomenuti da je program besplatan i da je, uz najavu, svaka osoba dobrodošla. Naše sudjelovanje bilo gdje drugdje također ne naplaćujemo.

Puno puta nas pitaju kako je to moguće da su programi besplatni, a odgovor je vrlo jednostavan: to je dar koji nastavljamo dijeliti od srca. Planirani tempo održavanja u Centru je jednom mjesečno, u ciklusu od 6 radionica. Počeci ovog programa su vrlo uspješni: interes je jako velik, a grupa obuhvaća otprilike 25 žena’, kaže prof. Baksa.

Misao vodilja ovog programa rada na sebi i samoosnaživanja je i nenasilje. Prema mišljenju prof. Bakse nasilje se rađa iz nesigurnosti i straha. A nesigurnost i strah javljaju se zbog toga što smo izgubili kontakt s vlastitom vrijednošću, nismo svjesni koliko smo vrijedni, daroviti i lijepi.’Pa onda nismo svjesni niti ljepote i vrijednosti drugih, a pogotovo onih koji se razlikuju od nas po bilo čemu ‘izvanjskom’ – kulturi, boji kože, religiji, spolu, pripadnosti… Kako nam nedostaje svijest o unutarnjim vrijednostima koje nas sve ujedinjuju, smatramo da su ove izvanjske razlike naš pravi identitet, te stoga napadamo sve što je različito – jer je to različito prijetnja našoj istini i konvencijama. Velika je to tema, ali korijen svekolikog nasilja, još prije nesigurnosti i straha, je nedostatak svjesnosti i neznanje’ kaže prof. Baksa.

Meditacija – dobrobiti za tijelo i um

Jedan od najboljih ‘alata’ za osvješćivanje naše izvorne prirode mira, ljubavi i zadovoljstva je meditacija. Jednostavnim pozitivnim mislima možemo dotaknuti tihi prostor mira u sebi i tamo pronaći sve što nam je potrebno: utjehu, snagu, jasnoću, odgovor… sve ono što smo tako dugo tražili izvana, misleći da bi nam to netko drugi trebao omogućiti. A kad se povežemo s tim tihim prostorom u sebi, vrlo je lako osjetiti snagu kako ispunjava naše biće. Meditacija ima mnoge dobrobiti i za tijelo i za um i za naš praktičan život. Jer ona nije bijeg od života, ona je most između unutarnjeg svijeta i vanjske stvarnosti.

Komentari