Nova umjetnička atrakcija u Zagrebu – mural s potpisom OKO

Svi vozači i prolaznici Novog Zagreba moći će uživati u 90-metarskom oslikanom muralu, dijelu zborke na otvorenom Muzeja suvremene umjetnosti

U utorak 13. listopada u večernjim satima završio je veliki projekt umjetnice Oko – Open My Eyes That I May See koji je započeo 17. rujna u Muzeju suvremeni umjetnosti. Riječ je o projektu koji je uključivao oslikavanje i uređenje zapadnog zida platoa MSU-a, vidljivog s raskršća Av. Dubrovnik i Av. Većeslava Holjevca. Projekt je planiran i realiziran u suradnji s umjetnicom OKO, koja je tijekom mjesec dana marljivo radila na oslikavanju murala duljine od oko 90 metara. Zbog pozicije i veličine murala, od jučer navečer mogu ga promatrati prolaznici, vozači, korisnici javnog prijevoza… Ovaj će rad afirmirati uličnu umjetnost kao legitiman dio suvremenog umjetničkog stvaralaštva, a ujedno dodatno otvoriti i približiti Muzej novoj publici.

OKO

Od preseljenja u novu zgradu i novo susjedstvo 2009. godine, MSU kontinuirano radi na povezivanju i komuniciranju s novim okruženjem u koje se smjestio. Oslikavanje zapadnog zida platoa Muzeja pridonijet će i uređenju okoliša na tom raskršću te tako stanovnicima Novog Zagreba i prolaznicima možda otvoriti neke nove vidike. I sam naziv murala referira se na moć koju umjetnosti ima u širenju naših vidika: omogućava nam da gledamo i uistinu vidimo, čak i ono što ponekad izbjegavamo vidjeti.

OKO

Još od otvorenja MSU potiče interakciju s prolaznicima postavljanjem umjetničkih djela na otvorenom, od kojih su neka postala svojevrsnim simbolom zgrade (npr. Dvostruki tobogan Carstena Höllera, Oči pročišćenja Mirosława Bałke ili Oblik prostoraIvana Kožarića), pa će tako i mural Open My Eyes That I May See postati dio zbirke na otvorenom.

OKO

Komentari