Pretvorite spavaću sobu u mjesto kojem ćete se rado vraćati

U intimi spavaće sobe u stanu uživaju samo ukućani. Moguće je da zbog toga često ne biramo najreprezentativnije rješenje za sebe, jer nam je uvijek važnije da bude sve sređeno tamo gdje nas vide oni koji nas posjećuju - u dnevnoj sobi ili kuhinji. Tako se zna dogoditi da spavaća soba često bude samo mjesto gdje prespavamo, a inače je zatrpavamo stvarima. Taj bi običaj svakako trebalo napustiti

Spavaća je soba mjesto gdje ste upravo vi i vaše zdravlje najvažniji, pa mu se treba posvetiti s velikom ljubavlju. Od kvalitetnog madraca, preko lijepe posteljine do skladno uređenih boja – sve mora biti podređeno glavnoj i jedino svrsi, opuštanju i kvalitetnom odmoru.

Malo tko u spavaćoj sobi ima samo najnužnije, dakle, krevet, ormarić uz njega i svjetiljku. Svi smo, zbog načina življenja, skučenosti prostora i brojnosti, ‘prisiljeni’ na to da spavaća soba bude ujedno spremište naše odjeće. Većina ljudi u spavaćoj sobi ima garderobne ormare. Kako se ova prostorija ipak ne bi pretvorila u skladište, ti bi ormari trebali biti prostrani, s mnogo pretinaca za sortiranje stvari i s jednostavnim, ravnim frontama, po mogućnosti neutralnih boja. Usto valja razviti i naviku da se stvari pospremaju u ormar, a one druge, spremne za pranje, u košaru u kupaonici predviđenu za prljavo rublje.

Ne budemo li netom oprane i osušene ručnike odmah pospremali u ormar, ubrzo ćemo imati pravo odlagalište stvari. Veliki ormari izrađeni po mjeri izvrsno su i katkad vrlo atraktivno rješenje za spavaće sobe.

Što se osnovnog komada namještaja tiče, tj. kreveta, ne treba težiti asketizmu. Drugim riječima, krevet širine 90 cm kupit ćete djeci u spavaćoj sobi, ali nikako sebi. Ako vam uvjeti to dopuštaju, odlučite se za krevet minimalno 120 cm širine ako samo vi u njemu spavate. U suprotnom, jasno da ćete se odlučiti za krevet širine od 160 do 200 cm.

dječja spavaća soba
dječja spavaća soba

Umjerene i skladne boje

Za spavaće sobe preporučuju se zagasite, blage nijanse boja, po mogućnosti varijacije pijeska, zemljanih tonova, krem varijante, zelenkaste varijante… Sve što na neki način preslikava samu prirodu u svojem smiraju. Jarkim bojama  unijet ćete nemir i nervozu. Ako na zid stavljate slike, neka one budu u skladu s bojama u sobi, a zgodno je da budu apstraktni motivi, a ne portreti. Volite li više realizam, neka to bude neki pejzaž koji opušta.

Čistoća linija

Ako je prostorija relativno mala, nastojte da bračni krevet nema monumentalne okvire bočno i u podnožju (nekad vrlo popularne kugle i rezbarije), već da bude jednostavne, plitke izvedbe. To će olakšati kretanje prostorijom. U načelu, spavaća soba treba biti što jednostavnija, ujednačena nježnim, zagasitim nijansama boja. Osnova je krevet, svjetiljka pri uzglavlju, garderobni ormar decentnih, ravnih pročelja. Gomilanje sitnica u njoj nije poželjno. Prostor možete razigrati dezenima posteljine i jastuka.

spavaća soba

Slijedom vjetra i vode

Nisu svi skloni prikloniti se drevnoj umjetnosti vjetra (feng) i vode (shui), no možemo iz nje izvući ono što će nam olakšati i samo koncipiranje sobe i odmor u njoj. Nećemo uvijek biti u prilici provesti sva pravila te drevne filozofije stanovanja, no možemo težiti tome da se što više približimo originalnoj zamisli. Osnovna su pravila feng shuija: spavaća soba mora biti pregledna i uredna, krevet mora uzglavljem biti prislonjen na čvrsti zid kroz koji ne prolaze instalacije vode ili grijanja. Krevet ne smije biti na potezu od vrata do prozora ili pak između dva prozora koja stoje jedan nasuprot drugome. Iznad uzglavlja ne smiju biti police, viseći elementi ili slike s teškim okvirima. Podnožje kreveta ne bi smjelo biti okrenuto izravno prema vratima. Ako je spavaća soba smještena u potkrovlju, neka krevet ne bude smješten izravno ispod debele grede.

Neka u spavaćoj sobi ne bude oštrih rubova i vrhova. Ako ste krevet smjestili pod kosi krov, uzglavlje treba biti tako postavljeno da možete gledati prema prostoriji. Spavajte u položaju koji osjećate da je povoljan za vas. Postoji li zrcalo u spavaćoj sobi, dobro je da ne bude izravno okrenuto prema krevetu. Veliko sobno bilje, fontanice i slično ne idu u spavaću sobu.

Ravnoteža

Krevet je uzglavljem prislonjen na zid, s obje strane nalaze se jednaki noćni ormarići s jednakim svjetiljkama, što svjedoči o sobi za dvoje. Slaganje predmeta i accessoriesa u paru pridonosi simetriji i skladu. Boje su nanizane u sličnim nijansama.

Uzglavlje

Ako niste u mogućnosti krevet uzglavljem okrenuti prema zidu, neka onda krevet ima visoko uzglavlje, napravljeno od drva ili sličnog prirodnog materijala. Uzglavlje kreveta u filozofiji feng shuija naziva se ‘kornjača’ jer ona simbolizira zaštitu, snagu i sigurnost.

Kako procijeniti koja je pozicija najbolja za zdrav san i odmor?

U feng shuiju je razrađen sustav istok-zapad, a ovisno o tome kojoj skupini pripadate (istočnoj ili zapadnoj) odgovarat će vam i određen položaj. Ljudima koji spadaju u istočnu skupinu odgovara položaj s glavom prema jugu, jugoistoku, istoku ili pak sjeveru. Ljudima koji su u zapadnoj skupini odgovara položaj s glavom prema zapadu, jugozapadu, sjeverozapadu ili sjeveroistoku. Kojoj skupini pripadate otkrit ćete na internetskoj stranici www.feng-shui-dom.com.

Manje predmeta, manje accessoriesa često znači više ljepote

Minimalizam kao pravac u umjetnosti temelji se na stvaranju umjetničkih djela čija je vrijednost isključivo estetskog karaktera, bez egzaltacije, snažne ekspresije i potrebe da se sve prenaglasi. Nema suvišnih predmeta, izložbe ‘svega što posjedujem’, nema ega, sve je čisto i jednostavno. Umjetnici minimalističkog pokreta svoje su djelovanje ograničili samo na kombinaciju boja, tonova, oblika, linija i tekstura, sve to na neki način povezano kroz geometriju, tj. ponavljanjem geometrijskih oblika. Tako se i mi možemo povesti tom mišlju i urediti spavaću sobu slažući boje i linije.

I još nešto, krevet ne bi smio biti mjesto u koje ćete dovući svoj posao, laptop, novine i kaos vanjskoga svijeta…

Foto: Profimedia

Komentari