Četiri modna savjeta za žene s oblinama (i viškom kilograma)

Bez uzorka, velikih širokih komada odjeće i crne boje... uobičajeni su savjeti za punije žene. No, mlađi modni stručnjaci smatraju da su ti stavovi staromodni. Vrijeme je za neke nove trikove!

Za svaku građu tijela kao i broj kilograma postoji idealan kroj i odabir boja i uzoraka odjeće. Prilagođeni odjevni predmet istaknut će prednosti, a sakriti mane. Tako je to i kod onih koji žena koje imaju naglašene obline ili višak kilograma.

1. Počnite od pravog rublja

Donje rublje je vrlo bitno za punije osobe, jer može umanjiti kritična mjesta. Stoga je dobro birati rublje od čvrstog elastičnog materijala (tzv. shapewear) koje će poravnati trbuh, istaknuti struk te smanjiti kolutove oko i iznad trbuha. I nemojte se bojati da je muškarcima takvo rublje neprivlačno i nedovoljno seksi jer, pokazuju istraživanja, pretjerujete. Uostalom, rublje za oblikovanje figure je danas rađeno u kombinaciji s čipkom i svilom, tako da estetska komponenta nije zanemarena.

2. Naglasite prava mjesta

Svakako je bitno znati koje su prednosti vaše figure, a koji nedostatci. Prve ćete, naravno, istaknuti, a druge – sakriti. Ako je oblik vašeg tijela kruškolik (gore ste tanji nego dolje), gornji dijelovi odjeće trebaju biti naglašeniji – s jačim uzorcima, bojama, istaknutim ramenima, a donji jednobojni i jednostavnog kroja. Ovakvom obliku tijela odgovara i široki dekolte, nakit i ukrasi na okovratniku. Ako su vam gornji i donji dio tijela jednakih proporcija (oblik pješčanog sata), a imate naglašen struk – tada ga istaknite. Ako je naglasak na vašem tijelu na trbuhu (tzv. tip jabuke), osim prigodnog rublja koje će ga stisnuti, dobro je skrenuti odjećom pozornost na dekolte, te nositi, ako gornji dio tijela nije naglašen, trudničke krojeve u kojima će nabori biti ispod prsa. Tako ćete prikriti kritične zone trbuha i bokova. Svima se preporuča nositi cipele s potpeticom jer će izdužiti cijelu figuru i pomoći da se izbjegne naglašavanje gornjeg dijela tijela.

3. Nove veličine i savršeni krojevi

Ne moraju nužno svi vaši odjevni predmeti sadržavati elastin, da bi vam dobro pristajali. Modni stručnjaci kažu da je dobro skrojen sako pun pogodak za svaku osobu s oblinama ili viškom kilograma jer sve drži ‘pod kontrolom’. Ako imate jače noge, ne morate nositi samo duge suknje – i one do koljena su dopuštene i činit će vašu figuru lijepom. Tzv. raglan rukavi se ne preporučuju jačim osobama, jer ističu još jače ramena, kao i lađa izrez – izgledate širi nego što jeste. ‘V’ izrez pravo je rješenje za sve punije jer izdužuje vaš gornji dio tijela. Ako imate velika prsa, razmislite o grudnjaku koji će ih smanjiti, tzv. minimizeru. Tako ćete izgledati mršavije. Kada je o suknji riječ, ako su vam bokovi širi, izbjegavajte one s naborima i volanima. Izaberite u tom slučaju suknje olovka ili ravnog kroja.

4. Uzorci i boje su nepisani zakon

Mnogi smatraju da bi žene s oblinama trebale nositi tamne boje i bez uzoraka. No, ne mora to biti uvijek tako. Možete nositi haljine ili druge komade svijetlih boja i s uzorkom, naročito ako su ti dijelovi tijela tanji te ih kombinirati s tamnijima na kritičnim mjestima. Ako je uzorak prugasti, pruge trebaju biti vertikalne jer će vas izduljivati. Haljine neutralnih boja će učiniti da izgledate vitkije, a detalji u jarkim bojama daju šarm i naglašavaju ona mjesta koja trebate istaknuti. Kada je o veličini riječ, ne pribjegavajte puno manjim veličinama (jer će istaknuti vaše nedostatke i viškove), ali ni većim jer ćete izgledati krupniji nego što jeste. Birajte materijale koji padaju, jer vas to izdužuje. Primjerice, kaftan ili scuba nije sretan odabir za punije.

Komentari