Što su hijaluronske kiseline i zašto su bitne za mladenački izgled kože

Redovitom njegom hidratantnim kremama i uljima, može se značajno ublažiti i prolongirati starenje kože, ali ne i izbjeći. Stoga u preparativnoj kozmetici hijaluronske kiseline predstavljaju ultimatum prirodnom starenju kože

Prvi znakovi starenja kože pojavljuju se već nakon dvadesete godine, na tankoj i osjetljivoj koži u području oko očiju. Nastaju zbog mimike i mrštenja, a obično se povlače ili smanjuju već nakon upotrebe hidratantne kreme. Ulaskom u tridesete na licu se pojavljuju bore povezane s dubinskom dehidracijom kože i opuštanjem vezivnog tkiva. U četrdesetima je potporno tkivo sve opuštenije, a bore sve vidljivije. Koža postaje mekša, gubi elastičnost i bore se dodatno produbljuju, dok u pedesetima, postaju izraženije i trajne.

Redovitom njegom hidratantnim kremama i uljima, može se značajno ublažiti i prolongirati starenje kože, ali ne i izbjeći. U ovom neizbježnom procesu veliku ulogu igra hijaluronska kiselina (HA) koja u koži predstavlja dio mreže kolagenskih vlakana i elastina. Starenjem se njena razina smanjuje i koža polagano gubi svoju elastičnost i mladenački tonus, isprva lagano pa sve progresivnije. Posljedice se obično pokazuju u obliku neželjenih bora na koži. Hijaluronske kiseline u preparativnoj kozmetici predstavljaju ultimatum prirodnom starenju kože, stoga današnji trendovi u estetskoj i preparativnoj kozmetici stavljaju naglaske na hijaluronske serume čiju bazu čine aktivne tvari s anti-age učinkom, efektom ublažavanja vidljivosti bora i poboljšanja tonusa kože.

Formulacije s visokim koncentracijama HA pridonose jačoj učinkovitosti seruma i djelovanje na više razina tako što poboljšavaju međustanične veze u dermisu i epidermisu, reguliraju hidratizaciju kože, pojačava njen tonus i potiče sintezu kolagena. Dodatno, kvalitetno izbalansirana kombinacija velikih i malih molekula HA u formulacijama daje dvostruki efekt: brzog ‘brisanja’ bora vidljivog već 5 minuta nakon nanošenja zahvaljujući velikim molekulama, dok su za dugotrajne anti-age rezultate i dublju penetraciju zaslužne male molekule HA.

Redovno korištenje hijaluronskih seruma u njezi, počevši već u ranim 30-tim, pomoći će u održavanju vitalnosti, mladosti i svježini kože jer povećavaju njenu elastičnost i gustoću, a ujedno smanjuje vidljivost bora i prvih znakova starenja kože. Dodatna prednost pripravka sa sadržanim hijaluronskim serumima je i efekt brzog djelovanja i blaga zategnutost kože koja je vidljiva ubrzo nakon nanošenja. Tajna ovakvih pripravaka leži u glavnom sastojku ili hijaluronskoj kiselini (HA), koja je sastavni dio dermisa, površinskog sloja kože, a koji starenjem postepeno nestaje. HA djeluje tako da popunjava međustanični prostor, veže na sebe vodu i na taj način zateže i hidratizira opuštenu kožu. Ubraja se u najpoznatije filere bora.

Komentari