Zašto su suha ulja pogodna i za suhu i za masnu kožu?

Suha ulja u ritualima njegovane i lijepe kože

Današnji trendovi u preparativnoj kozmetici stavljaju naglasak na uporabu suhih ulja jer imaju visoku učinkovitosti u obnovi hidrolipidne barijere kože što u konačnici rezultira njenim lijepim i njegovanim izgledom pa nije ni čudno da su u kratkom vremenu postala vrlo popularna.

Prednosti suhih ulja su što ne ostavljaju masni trag, brzo se upijaju, duže se zadržavaju na površini kože, teže se ispiru vodom i ne zatvaraju pore te ne stvaraju prištiće. Kod suhe kože ulje može biti i podloga za kremu, dok ih za masnu kožu treba koristiti u manjoj količini te su pogodna i kod takvih stanja jer djeluju regenerirajuće i umiruju kožu. Masnoj koži nedostaje elastičnosti, nešto je deblje strukture te joj njega finim uljem u maloj količini sigurno doprinosi u svakodnevnoj njezi. Svakako treba naglasiti i da su pri nanošenju potrebne manje količine nego kod ostalih vrsta preparata, a mogu se koristiti na svim dijelovima tijela na kojima koristimo i kreme, kao i za njegu kose.

Suha ulja u svom sastavu najčešće imaju visokovrijedna prirodna ulja koja kožu hidratiziraju i povećavaju njenu elastičnost, a ukoliko preparat sadrži i visokovrijedno ulje smilja ima i prirodni anti age učinak. Čine ih kombinacije finih, brzoupijajućih prirodnih ulja u različitim omjerima u kojima prevladavaju esteri polinezasićenih masnih kiselina, prirodni tekući voskovi i trigliceridi. Da bi se postigao taj osjećaj ‘nemasnog ili suhog’ ulja upotrebljavaju se ulja koja se brže upijaju u kožu, na granici su voskova i ulja, kao što je npr. jojobino i makadamijino ulje. Stoga se u izradi formulacije najčešće odabire spektar najfinijih ulja koja sinergijski djeluju na elastičnost kože, hrane ju i štite uz željeni brzoupijajući efekt. Jednom riječju, to su lipidi, odnosno masnoća neophodna u njezi kože izvana.

Komentari