Danas je Dan sigurnijeg interneta! Znate li je li vaše dijete žrtva cyberbullyinga?

Gotovo 80% roditelja gotovo nikad ne razgovara s djetetom o tome što radi na računalu i ne ograničava mu vrijeme, a još manje znaju kako se ponaša na društvenim mrežama. Cyber prostor vjerojatno je jedino područje ljudskog djelovanja o kojem su djeca i mladi bolje informirani od roditelja. Kako tome doskočiti?

Svaka druga djevojka i svaki četvrti mladić bili su žrtve vrijeđanja na internetu, pokazuju istraživanja. Sexting ili slanje seksualno eksplicitnih poruka i fotografija putem mobitela, govor mržnje, neznanje o važnosti čuvanja privatnosti na društvenim mrežama…, samo su neke od opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu. Čak 79 posto roditelja gotovo nikad ne razgovara s djetetom o tome što radi na računalu i internetu, 77 posto njih gotovo nikad ne ograničava vrijeme koje dijete može provesti na računalu i internetu, a čak 92 posto ispitanika gotovo nikad ne traži da im dijete pokaže što radi na Facebooku i drugim društvenim mrežama. Kako bi djeci, mladima i roditeljima pružili sve informacije o oblicima cyberbullyinga, kao i o izvorima pomoći, Udruga roditelja Korak po korak izdala je povodom današnjeg Dana sigurnijeg interneta besplatnu brošuru koja se može preuzeti ovdje.

“Cyber prostor, odnosno prostor interneta, društvenih mreža i mobilnih informacijsko-komunikacijskih aplikacija vjerojatno je jedino područje ljudskog djelovanja o kojem su djeca i mladi bolje informirani i bolje se njima služe od odraslih. To roditelje stavlja u posebno osjetljiv položaj i zahtijeva preuzimanje novog, vrlo značajnog i izazovnog odgojnog zadatka”, upozorila je Silvija Stanić iz Udruge Korak po korak te savjetuje roditeljima neka potraže pomoć i savjet djeteta, jer će se dijete u ulozi učitelja osjećati važno i odraslo. Također upozorava kako djeca ne razgovaraju s roditeljima o nasilju na internetu zbog bojazni da će im roditelji zabraniti pristup internetu ili da će situaciju pogoršati uključivanjem drugih ljudi. Roditelji moraju biti svjesni i to da nikad nije moguće imati potpunu kontrolu i iz tog je razloga važno dijete osnažiti kako bi se samo znalo zaštititi i prepoznati nasilje te osjećalo da o tome može s roditeljem otvoreno razgovarati, upozoravaju stručnjaci.

Komentari