Što u šopingu trebate izbjegavati ako imate problema s leđima?

Neki stilski izbori loše utječu na vaša leđa i držanje

Ova otkrića mogla bi vam poslužiti idući put kada odlučite šopingirati. Skinny traperice, torbe nošene preko jednog ramena i parka jakne s velikim kapuljačama samo su dio odjevnog asortimana koji škodi našim leđima, upozoravaju liječnici.

Istraživanje koje je provela Britanska udruga kiropraktičara, pokazalo je da čak tri četvrtine ispitanih žena pati od bolova u leđima, problema kojem naši modni izbori nimalo ne pomažu. No ono što je iznenađujuće je da one ispitanice koje su svjesne da njihovi stilski izbori pogoršavaju bol svejedno ne odustaju od svojih omiljenih komada.

‘Neki od najpopularnijih komada imaju skrivene učinke na zdravlje. Iako su pretrpane i teške torbe poznat uzročnik problema, neki manje očekivani komadi poput skinny traperica mogu biti jednako štetni – one ograničavaju kretanje u području kukova i koljena, utječući tako na način na koji se držimo. Novi trendovi poput asimetričnih rubova, predimenzioniranih rukava, kapuljača i teškog nakita također mogu stvarati probleme’, objasnio je Tim Hutchful, jedan od kiropraktičara koji su sudjelovali u istraživanju.

Visoke potpetice i mule natikače također su našle svoje mjesto u studiji u kojoj je sudjelovalo preko 1000 žena. Ovakve vrste cipela uvjetuju način na koji se držimo što posljedično može uzrokovati napetost u kičmi. Preporučuje se nositi tenisice ili cipele s nižom potpeticom te izbjegavati torbe koje se nose na pregibu ruke te tako povlače jedno rame niže od drugoga.

No naših omiljenih komada ne moramo se u potpunosti odreći jer, kao i uvijek, u umjerenosti je ključ. ‘Primjerice, pokušajte ograničiti koliko puta tjedno nosite skinny traperice ili visoke pete, tako da tijelu pružite odmor, ili pokušajte uložiti u dobar ruksak za one dane kada sa sobom morate nositi puno stvari’, dodao je Hutchful.

Komentari