5 netipičnih znakova koji otkrivaju rizik od infarkta

Sve je niža dobna granica u kojoj žene (ali i muškarci) oboljeljavaju od srčanih tegoba. Trebamo li krivca tražiti u ignoriranju znakova upozorenja koje nam tijelo šalje?

Jedan od četiri smrtna slučaja kod žena uzrokovan je srčanim problemima. Posljednje vrijeme sve se više spušta dobna granica u kojoj žene (i muškarci) oboljevaju od infarkta, ateroskleroze i drugih bolesti krvožilnog sustava. Ovo su neki od netipičnih znakova koji vas mogu upozoriti na potencijalnu opasnost.
Otečene noge i gležnjevi: nakupljanje tekućine u tijelu (edem) može biti simptom kognitivnog zatajenja srca, kada ono ne pumpa krv na pravi način. Ako je otok velik, svakako se obratite liječniku.
Glavobolja: ova vrsta boli također može upućivati na opasnost od infarkta ili krvnog ugruška. Posebno obratite pažnju ako se glavobolja javi iznenada i ako ju prate ukočenost vrata, zamor i vrtoglavica.
Iscrpljenost: tisuću je razloga zbog kojih možete biti iscrpljeni, no ovdje nije riječ o običnoj iscrpljenosti. Ako ste inače fit, a počnete se osjećati kao da je netko isisao svu energiju iz vas, možda se vaše srce bori za kisik.
Grčevi u trbuhu: mnogi misle kako je bol u prsima i lijevoj ruci alarm za srčane probleme, ne znajući kako bol u bilo kojem dijelu tijela može upućivati na problem. Ljudi koji su preživjeli infarkt, posvjedočili su kako su prije napada osjećali jaku bol u trbuhu.
Nesvjestica i/ili vrtoglavica: najčešće je rezultat pada krvnog tlaka, pa vam se može dogoditi, primjerice, kad se naglo ustanete ili, pak, ako ste dehidrirani, ali nesvjestica može značiti i poremećaj u protoku krvi, tj. začepljenje krvnih žila, ili može biti znak da vam srce ubrzano radi. Ako je takvo što izaoliran slučaj, ne trebate se brinuti, no ponavlja li se često, svakako potražite pomoć.
Bol u gornjem dijelu leđa: mnogi koji su preživjeli infarkt kažu kako srčani udar “izgleda” kao da vam je slon sjeo na prsa, no taj slon može “sjesti” i na gornji dio leđa. Ako osjetite snažno propadanje na stražnjem dijelu tijela, malo ispod vrata, nemojte to ignorirati.

Autor: Danijela Petrov
Foto: Profimedia

Komentari