Sve što trebate znati o pilingu – temelju za kvalitetnu njegu kože

Posvetite vrijeme svojoj koži - ne preskačite piling - i ona će vam uzvratiti svježim i njegovanim izgledom

Koža je najveći organ tijela, prvi u kontaktu s okolinom i najizloženiji vanjskim utjecajima. Svojim izgledom koža nam može puno toga otkriti o zdravlju i tijelu. Ubrzan način života, vanjski čimbenici, temperatura i nezdrava prehrana snažno utječu na njen tonus i izgled, a kroz zimski period i s prvim znacima proljeća, nepravilno njegovana koža ubrzo će pokazati različite nepravilnosti. Zadebljanja, ljuštenje, suhoća, crvenilo ili siv i beživotan izgled neki su od prvih pokazatelja. Zdrav sjaj i njegovan izgled kože svakodnevnu brigu i pažljivu njegu.

Zanimljivo je da se koža neprestano obnavlja i ljušti. Novonastale stanice kože potiskuju one iz dubljih slojeva na površinu, a sloj mrtvih, pločastih stanica s površine se ljušti i otpada. U tom kontinuiranom procesu važno je ponekad potpomognuti ljuštenje vanjskim djelovanjem ili pilingiranjem kako bi na taj način olakšali stvaranje mlade i zdrave kože.

Postoje dvije vrste pilinga:

kemijski piling koji se najčešće obavlja u dermatološkim ordinacijama
mehanički piling koji koristimo kao kozmetički proizvod različitih oblika u kućnoj upotrebi.

Piling kao prvi korak u njezi vrlo je bitan i ne treba ga preskakati. Preporuka je biti pažljivi i ne pretjerivati ‘struganjem’ da ne bi došlo do površinskih oštećenja kože. U izboru pilinga treba paziti na namjenu, tip kože, veličinu zrnaca i oblik pripravka. Piling zrnca mogu biti različitog porijekla i sastava. Pilinzi s prirodnim zrncima ugodniji su za korištenje, lakše se ispiru te su manje agresivni za kožu, a u formulacijama se koriste usitnjene koštice voća kao što su marelica ili maslina. Veličina zrnca ovisi o namjeni, a obično je od 100-500 mikrona, oblih bridova kako ne bi dolazilo do mehaničkih površinskih oštećenja kože. Pilirajuća zrnca lagano stružu po površini kože pri čemu ljušte odumrle stanice.

Suhu kožu pilingirajte što češće (najmanje dva puta tjedno), a masnu, hiperproduktivnu, što rjeđe (jednom tjedno ili čak jednom u dva tjedna). Također je vrlo važno da koju god dinamiku odaberete, tako i nastavite jer koža voli rutinu. Međutim, nije svejedno koji ćete preparat koristiti.

– Vrlo je praktično koristiti piling gelove za tuširanje s dispergiranim piling zrncima koji uz blagu masažu kružnim pokretima, pomažu ljuštenju odumrlih stanica s površine kože, a gel ih ujedno ispire.
– Malo snažniji piling efekt imaju gušći proizvodi u obliku krema s većom koncentracijom piling čestica.
– Vrlo snažan i djelotvoran piling za tijelo je šećerni piling. Sadrži zrnca šećera u uljnoj podlozi, lako se primjenjuje, dobro ispire i učinak piliranja jači je nego kod gela ili kreme.

Redovita upotreba pilinga značajno i dugoročno poboljšava strukturu kože, potiče njenu regeneraciju uz produljeni mladenački tonus i izgled, ali ih ne treba koristiti prečesto. Piling za lice se lako primjenjuje, dovoljno je raditi ga jednom tjedno i nekoliko minuta masaže koža lica će zablistati. No kada se radi o tijelu, tu je nešto veća površina, piling zrnca moraju biti većeg volumena jer je koža značajnije deblja i zahtjeva čvršću masažu. Tijelo možemo pilirati i češće, pogotovo ako se radi o blagom pilingu u obliku gela za tuširanje koji se može koristiti i svakodnevno.

Nakon pilinga koža je pripremljena i bolje upija hidratantne losione ili hranjive kreme i maske koji prodiru u dublje slojeve kože. Stoga, ne smijemo zaboraviti nakon tretiranja kožu njegovati kako ne bi došlo do suprotnog efekta i pretjeranog isušivanja, pogotovo kod osjetljive ili suhe kože.

Posvetite vrijeme svojoj koži i ona će vam uzvratiti svježim i njegovanim izgledom.

Komentari