Upoznajte smilje ili immortele, biljku za bezvremensku ljepotu

Sve blagodati ove biljke, koja se koristi u kozmetologiji, približila nam je magistra farmacije Vlasta Pojatina

Smilje ili immortelle poznata je mediteranska biljka s izvanrednim svojstvima. Iako naizgled nježna, zapravo posjeduje nevjerojatnu snagu i izdržljivost, budući da raste pod vrelim suncem u pustom kamenjaru. U kasno proljeće, na milijune malih žutih cvjetova krasi krajobraze krša i kamena od naše Dalmacije, susjedne Hercegovine, do Španjolske, Italije i ostalih sredozemnih zemalja. Tajna njegove ljepote je u izuzetnom ulju od cvijeta koji nikada ne vene, čak ni onda kada ga se ubere. Mjesecima nakon branja, miris u biljci je postojan.

Proizvodnja eteričnog ulja smilja

U proizvodnji eteričnog ulja koriste se cvjetovi smilja, dok se u fitoterapiji koriste nadzemni dijelovi biljke. Za 1 litru eteričnog ulja smilja potrebno je ubrati čak četiri tone svježeg cvijeta, a samo 1 kap dnevno dovoljna je da koža zablista. Nusprodukt proizvodnje eteričnog ulja je hidrolat koji se koristi kao tonik i ima posebno snažan miris, vlaži i umiruje kožu te se preporučuje za probleme podočnjaka i natečenosti područja oko očiju.

Primjena eteričnog ulja smilja

Iako je smilje pogodno za korištenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je radi anti-age djelovanja uz snažan antioksidacijski učinak. Kao immortelle ili ‘besmrtno’, dobilo je reputaciju da ima moć izbrisati tragove vremena na licu, jer ublažava bore i revitalizira kožu. Kozmetička industrija uvelike je prepoznala njegove vrijednosti pa ga koristi kao aktivnu komponentu u preparativnoj kozmetici. Može se pronaći u kremama, uljima, pilinzima, maskama, micelarnim otopinama i ostalim sredstvima za čišćenje i hidrataciju kože lica i tijela domaćih i internacionalnih brendova prirodne kozmetike. Nakon njegovog korištenja koža doslovce zablista.
Mnoštvo je primjena ulja smilja koje radi svog jedinstvenog sastava djeluje snažno regenerativno, potiče cirkulaciju i izuzetno je cijenjeno u njezi isušene i zrelije kože te kao sredstvo protiv starenja i bora. Osim za njegu kože, vrlo je korisno za smirenje opeklina od sunca i suzbijanje akni. Ima antioksidacijsko i antifungicidno djelovanje pa tako liječi kandidu, snižava visok krvni tlak te se koristi i za zdravlje srca. Prirodni je diuretik i detoksikator te čisti jetru, smanjuje napetost u mišićima, bolove i upalu stoga je poznato i kao prirodni analgetik.

Ako eterično ulje smilja koristimo u pravilnom razrjeđenju, gotovo da i nema neželjenih djelovanja. Izuzetno je blago i mogu ga koristiti i djeca ako je u dovoljnom razrjeđenju. Rijetko izaziva iritacije ili alergijske reakcije, ali kao i svaka biljka sadrži alergene. Primjene su mu vrlo široke, a kad ga jednom uvedete u svakodnevnu njegu, ostat ćete mu s razlogom vjerni.

U odabiru preparativne kozmetike s eteričnim uljem smilja treba staviti naglasak na prirodne preparate s prednošću onih koji nose organsku oznaku.

 

Komentari