Kako prepoznati zlostavljano dijete?

Djeca koja se po nečemu razlikuju od ostale djece u okolini često su žrtve zlostavljanja

NASILJE U OBITELJI

Podaci međunarodnog istraživačkog projekta BECAN pokazuju sljedeće:
• 65,8 posto djece doživjelo je neki oblik psihičke agresije (roditelj je vikao na dijete, ignorirao ga, vrijeđao i nazivao ‘glupim’, ‘lijenim’).
• 21 posto djece doživjelo je psihičko zlostavljanje (roditelj je rekao djetetu da bi želio da je mrtvo ili da se nikada nije rodilo ili je prijetio djetetu da će ga izbaciti iz kuće).
• 41 posto doživio je tjelesno kažnjavanje (šamaranje, čupanje za kosu, udarce po
stražnjici), a 23,6 posto tjelesno zlostavljanje (udarce nogom ili šakom u glavu).

PRIJETNJE U ŠKOLI

Različiti oblici psihičkog nasilja (ogovaranje, prijetnje, izolacija, vrijeđanje ‘licem u lice’ te internetom) i fizičkog nasilja (udaranje, guranje) svakodnevica su u životu djece. Nasilno ponašanje od svojih vršnjaka jednom mjesečno ili češće doživi 29,9 posto djece, a njih 21,3 posto kaže da su sami nasilni prema vršnjacima. Nasilje doživljeno u obitelji dovodi se u vezu s vršnjačkim nasiljem pa su djeca koja tijekom godinu dana dožive više tjelesnog i psihičkog nasilja te zanemarivanja od članova svoje obitelji ujedno i sklonija vršnjačkom nasilju.

CYBERBULLYING

Rezultati istraživanja ‘Ponašanja i iskustva djece’ na Facebooku, koje je u svibnju 2013. proveo Hrabri telefon s Poliklinikom za zaštitu djece grada, govore kako je 12,1 posto djece doživjelo nasilje na Facebooku, a 9,6 posto njih ponašalo se nasilno. Čak 15 posto djece doživjelo je prijetnje, a 26 posto priznalo je da su sami slali uvredljive poruke drugima. Zabrinjava podatak i da je osam posto djece otišlo na susret s nepoznatom osobom koju su upoznali preko interneta. Čak 78 posto djece tvrdi da u njihovoj obitelji ne postoje pravila o korištenju Facebooka.

KAKO PREPOZNATI ZLOSTAVLJANO DIJETE?

Česte su žrtve djeca koja se po nečemu razlikuju od ostale djece u okolini (debljina, visina), zatim ona s govornim manama, a posebno su rizična skupina djeca s teškoćama u razvoju. Najčešće su zlostavljana (među vršnjacima) povučena djeca, odnosno djeca za koju nasilnik smatra da se neće povjeriti drugoj osobi i prijaviti nasilje. Posljedice fizičkog zlostavljanja često su vidljive na djetetovom tijelu. Riječ je ozljedama kao što su modrice, opekline, prijelomi kostiju, unutarnje ozljede i oštećenja mozga. U najekstremnijim slučajevima može doći i do smrti. Djeca koja su fizički zlostavljana često imaju problema u ponašanju i komunikaciji, agresivna su i sklonija fizičkom rješavanju sukoba. Dijete koje obitelj zlostavlja ranije dolazi u školu ili kasni, boji se odlaska kući, kronično bježi od kuće, žali se na bolove ili se kreće s nelagodom, nosi odjeću koja često nije u skladu s vremenom i njome skriva tijelo. Emocionalno zlostavljanje pogađa djecu vrlo duboko. Djeci su potrebni ljubav, ohrabrivanje i pohvala od roditelja kako bi se osjećala sretno i kako bi odrasla u sigurne i samopouzdane osobe.

Tekst Sandra Horvat/Lisa
Foto: Profimedia

Komentari