Kako se iz minusa na računu prebaciti u plus?

Konzultantica i coach Inga Lalić tvrdi kako se promjenom potrošačkih navika i boljim planiranjem svoje financijske budućnosti možemo brzo ‘prebaciti’ iz minusa u plus. Kako smanjiti rashode bez puno muke?

‘Za dobro upravljanje kućnim budžetom moramo imati dobar, jasan i konkretan plan. To znači da trebamo kontrolirati i unaprijed planirati svoje troškove. Ne radi se samo o tome koliko zarađujemo i kolika nam je plaća, nego je važno što radimo i kako se odnosimo prema zarađenom novcu. Sami odlučujemo gdje ćemo i kako potrošiti novac i što ćemo s njim činiti. Financijska sposobnost nije uvjetovana rođenjem, to je vještina koja se može naučiti i usavršiti. Znamo da novac ne raste na grani te da su štednja i ulaganje dugoročan posao koji zahtijeva planiranje. I zato uzmite novac u svoje ruke i pokažite sebi da to možete’, kaže Inga Lalić, konzultantica, coach i trenerica te vlasnica Centra za poduzetnike ‘RE-FORMA’.

Rješenja za svaki dan

Dobro je voditi dnevnik potrošnje, u njega upisivati svaki, pa i najmanji trošak. Ubrzo ćete dobiti jasnu sliku na čemu i kako možete uštedjeti. Dakle, treba pratiti na što se sve troši novac. Nečega ćete se morati odreći, ali vjerojatnije je da ćete otkriti kako većinu troškova možete svesti na razumniju mjeru. Primjerice, među prvim koracima je odricanje od automobila kad god to možete. Na posao odlazite javnim prijevozom, biciklom ili pak pješice. Tako ćete jednim potezom ubiti dvije muhe. Uštedjet ćete za benzin i za članarinu u teretani ili rekreaciju. Nijedna teretana ne može vas dovesti u takvu formu kao 30 minuta hodanja svaki dan.

Pri kupnji u velikim supermarketima odaberite proizvode s etiketom supermarketa. Njih proizvode isti proizvođači koji nude skuplje artikle. Na rasprodajama nikad ne kupujte stvari koje vam već prije nisu zapele za oko. Ne kupujte stvari samo zato što su na sniženju ili vodeći se motom ‘možda će mi trebati.’

Zatim, počnite nositi užinu na posao. Svi znamo da je to najbolje i najjeftinije. Trošite li svaki dan 20 kn za užinu, mjesečno ćete uštedjeti 400 kn. Onda na red dolazi omiljeno ispijanje kave u kafićima. Jedna kava manje dnevno i uštedjet ćete još 300 kn.

Bankarske usluge, odnosno kamate na minuse, naknade za korištenje kartica ili vođenje računa, sva izvješća koja vam šalju poštom ili SMS porukama…, sve je to ono na što vam novac nesvjesno odlazi. A nije riječ o malom iznosu. Revidirajte te svoje troškove i pronađite opciju koja će vam biti najpovoljnija. Primjerice, ne koštaju ni sve kreditne kartice isto. Raspitajte se i štedite novac za sebe umjesto da ih date banci.

Dugoročno planiranje

Dugoročnije planirajte svoje rashode. Primjerice, ako znate da vam je neki kućanski aparat ‘pri kraju’, odnosno da ćete ga uskoro trebati promijeniti, pokušajte uštedjeti za njega (makar samo dio), umjesto da ga kupite na kredit. Bilo bi dobro da imate i crni fond u koji ćete izdvajati novac za takve nepredviđene troškove. Svjesni smo kako je danas teško uštedjeti svaki iznos, ali i pet kuna koje ćete staviti sa strane bolje je od ništa.

Odbacite kartice ako je to ikako moguće. Osim što vam dodatno ‘kradu’ novac zbog visokih zateznih kamata, pri kupnji na karticu nemate dojam da ste potrošili novac. Osim toga, ako znate da raspolažete određenim iznosom gotovine i da je to stvarno sve, na to ćete se i ograničiti tijekom kupnje.

Kad plaćate gotovinom, puno je manja vjerojatnost da ćete kupiti nešto što vam ne treba ili niste planirali, jer ćete imati jasno definiran okvir svojih mogućnosti. Ako na rate kupujete kruh i mlijeko, odnosno svakodnevne potrepštine, to je ozbiljno upozorenje da ste u financijskom problemu i da morate mijenjati svoje potrošačke navike. U prvom redu to znači da trebate smanjiti rashode.

Tekst: Nikolina Petan
Foto: Profimedia

Komentari