Otkrijte je li i vas zahvatila ‘kriza srednjih godina’

Pitanja koja se najčešće javljaju i obilježavaju početak transformacije koja se događa tijekom srednje dobi, kaže dr. sc. Kandare Šoljaga, mogu biti: Što moj dosadašnji život govori o meni?; Jesu li moje oduke bile dobre?; Jesam li napravila sve što sam mogla?; Što želim učiniti s ostatkom života?; Koliko je pametno sada napraviti neke promjene i koliko bi me to koštalo?

Ako prolazite krizu srednjih godina, moguće je da ćete osjećati ili prolaziti kroz nešto od sljedećeg:

1 Smatrate svoj život ispraznim i zamornim. Ono što vas je prije veselilo i ispunjavalo vas sada vam je dosadno.

2 Dogodila vam se važna životna promjena nakon koje osjećate da ništa više nije isto.

3 Preispitujete vrijednosti ili osjećaje koje nikada prije niste dovodili u pitanje.

4 Povukli ste se od prijatelja i obitelji. Sve teže dijelite svoje misli i osjećaje s drugim ljudima. Osjećaj izolacije može biti praćen osjećajem da život ‘nije bio fer’ prema vama.

5 Zapeli ste u jednom načinu življenja i ponašanja koji vam je prije bio ugodan, ali vas više ne čini sretnim.

6 Uznemireni ste i često vam se mijenja raspoloženje. Osjećate da niste u stanju donositi odluke, preopterećeni ste i tjeskobni. Gode vam štetne navike poput ispijanja alkohola jer tako privremeno ‘anestezirate’ napetost i neugodne osjećaje.

7 Stalno se osjećate nezadovoljno, bez obzira na uspjehe koje postižete. Teško primate komplimente jer se mučite s niskim samopoštovanjem.

8 Teško se nosite s promjenama na vlastitom tijelu koje dolaze s godinama. Osjećate da niste napravili važne stvari u životu koje ste htjeli, a vrijeme vam izmiče.

9 Osjećate intenzivnu potrebu da napravite neke drastične promjene u životu, prekinete odnose koji su postali rutina, raščistite život, uništite ono što ste godinama gradili kako biste mogli početi ispočetka, ovaj put drukčije.

10 Bojite se budućnosti. Počeli ste osjećati ljubomoru prema partneru ili zavist prema kolegama za koje vam se čini da su prošli u životu bolje od vas.

11 Imate česte fizičke smetnje kao što su glavobolja, bolovi u želucu ili u trbuhu, problemi s prehranom…

Foto: Profimedia

Komentari