Porinovski trijumf Matije Dedića: “Hvala starom što je pisao odličnu glazbu”

Nakon što je osvojio Porin u svim kategorijama u kojima je nominiran, Matija Dedić nije očekivao da će njegov biti i onaj u najvažnojom kategoriji - onoj za Album godine

Josipi Lisac i Neni Belanu pripala je čast proglasiti dobitnika u kategoriji Album godine. A Porin je odnio Matija Dedić s albumom ‘Matija svira Arsena’.

“Moram zahvaliti starom što je pisao takvu glazbu. Ovdje u Splitu 31. svibnja prošle godine imali smo zajednički zadnji koncert, lijepo da je u Splitu i ova priča zaokružena”, rekao je Matija preuzimajući statuu.

darko_jurkovic_carly-800x532

Matija je osvojio maksimalan broj Porina, odnosno od sedam nominacija od koji su dvije u istoj kategoriji (Skladba ‘Badinerie’ s albuma ‘Jazzy Bach’ nominirana je za Najbolju izvedbu jazz glazbe, a Matija Dedić je u istoj kategoriji dobio nominaciju i za skladbu ‘Ni ti ni ja’ s albuma ‘Matija svira Arsena’) osvojio je šest kipića. Pet ih je dobio u pretprijenosu programa. A onaj u najvažnijom kategoriji – za Album godine, posebno je ganuo njegove najmilije koji su sinoć na splitskim Gripama bili uz njega, suprugu Marinu i kćer Lu koja nije mogla suspregnuti suze zbog tatina uspjeha. Naime, Matija je prvi jazz glazbenik koji je uopće nominiran u tako važnoj kategoriji, a sada i prvi koji je dobio Porin za Album godine.

Posebno emotivan trenutak večeri bio je i onaj kad su Stjepan Hauser i Luka Šulić – 2Cellos zasvirali Arsenove pjesme. I sama dodjela završila je Ujevićevom antologijskom pjesmom ‘Odlazak’ koju je uglazbio upravo veliki Arsen Dedić.

JBK1218-800x520

U kategoriji Pjesma godine po odluci stručnog žirija ovogodišnji pobjednik je grupa Elemental s pjesmom ‘Goli i bosi’. Jelena Rozga i Ivan Dečak čestitali su Remi. “Ni u najluđem snu ovo nisam očekivala, tresu mi se ruke, hvala svima koji su glasali za nas. Jako sam ponosna, radili smo pjesme iz srca, ovo je povijesni moment”, rekla je Remi i zatražila Jelenu Rozgu autogram. Nominirani su još bili Predrag Martinjak s pjesmom ‘1 dan ljubavi’, Petar Grašo s pjesmom ‘Moje zlato’, Hladno pivo s pjesmom ‘Firma’ i Pavel s pjesmom ‘Poslije nas’.

JRE_1716-800x534

 

Za Novog izvođača godine izabrana je Nina Kraljić koja zbog zdravstvenih problema nije mogla prisustvovati ceremoniji. Nominirani u ovoj kategoriji još su bili Auguste i Queen of Sabe.

U kategoriji Najboljeg albuma zabavne glazbe pobijedio je Ibrica Jusić s albumom ‘Harlekino’. “Ovo sam čekao 50 godina!”, rekao je Ibrica. U ovoj kategoriji nominirani su bili još Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor band s albumom ‘Lisinski 2015.’ i Ivan Zak s albumom ‘Usne Varane’.

Sportašice Lucija i Ana Zaninović donijele su sreću Massimu. Odlukom stručnog žirija u kategoriji Najboljeg albuma pop glazbe pobijedio je s albumom ‘Jedan dan ljubavi’. Za Porin su se u ovoj kategoriji borili još Silente s albumom ‘Neće rijeka zrakom teći’ i 2 Cellos s albumom ‘Celloverse.

JBK1262-800x571

Za najbolju žensku vokalnu izvedbu Porin je dobila Josipa Lisac. Mirta Šurjak uručilaje nagradu divi, koja je pak pozdravila Ninu Kraljić i Dariju Hodnik koje su s njom bile nominirane te izrazila zadovoljstvo što se našla u tako jakoj konkurenciji.

Drugi Porin, onaj za Najbolju mušku vokalnu izvedbu dobio je Massimo. Pobjedu je posvetio nedavno preminulom Arsenu Dediću. Nominirani u ovoj kategoriji još su bili Arsen Dedić sa skladbom ‘Rana’ i Jacques Houdek s pjesmom ‘Jesen stiže, dunjo moja’. Massimo nije ostao na službenom fotografiraju nakon Porina nego se ispričao zbog bolova u leđima zbog kojih danima prima injekcije. Odmah nakon dodjele uputio se u hotel.

Za Najbolju vokalnu suradnju nagrađeni su Neno Belan i Maja Posavec za skladbu ‘Tvoj glas’. Nominirani su još bili Ante Cash & Saša Antić s pjesmom ‘Vakula’ i Rađe Šerbedžija i Arsen Dedić & Zapadni kolodvor band. Prezenteri u ovoj kategoriji bili su Giuliano i Zorica Kondža koja se osvrnula na buru koju je diglo Hrvatsko društvo skladatelja zbog austrijskih autora pjesme ‘Lighthouse’ Nine Kraljić. ‘Sigurna sam da u Austriji ima dobrih skladatelja, ovi naši se nemaju što ljutiti’, poručila je Zorica.

U kategoriji Najboljeg albuma klapske glazbe pobijedili su Razni izvođači s albumom ’49. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2015. – Večer novih skladbi’. Nominirani su još bili Klapa Lučica s albumom ‘Spli’ski teštament 2’ i Ženska klapa Kastav s albumom ‘Si naši vijaji’.

Dječaci su u samom početku prijenosa Porina nakon i prije nastupa u društvu KUD-a Pleter uputili poruku HRT-u koja se odnosi na ukidanje satirične emisije ‘Montirani proces’. Ivo Sivo zatvorio je nastup grupe uz povik: ‘Montirani proces! Stop cenzuri na HTV-u’.

Veliki pljesak publike dobili su momci iz grupe 2Cellos, posebice nakon nastupa i nakon kratkog razgovora s Ivom Šulentić. Tako je Stjepan otkrio da mu je Split drugi najdraži grad nakon Zagreba u kojem najviše voli svoju djevojku Jelenu Rozgu. Luki je pak u Splitu najdraža pašticada i to ona riblja.

Dodjela nagrade u kategoriji Najboljeg albuma folklorne i etno glazbe prošla je s gafom Elle Dvornik koja je pobrkala imena ili zaboravila hrvatski jezik. Naime, glazbenika Brunu Krajcara prozvala je Bruno Krajčar.

JBK1144-800x532

Ovogodišnji dobitnik Porina za životno djelo je glazbenik, skladatelj, producent i ton majstor Hrvoje Hegedušić kojeg su iz publike pucajući od ponosa podržavale kćeri Hana i Martina te partnerica Ljerka.

Pred sam kraj dodjele Porina većina gledatelja zasigurno je pomislila kako je prijenos Porina prekinut zbog vremenske prognoze, no zapravo se radilo o najavi Zorana Vakule pjesmu Saše Antića iz TBF-a i Ante Casha ‘Vakula’.

Komentari