Kako negativnu energiju pretvoriti u pozitivnu

Odgovor na ovo pitanje daje - yoga

Sharmayne Williams, financijska savjetnica American Expressa, bila je poznata po tome da je u godinu dana udvostručila svoje prihode, ali i po specifičnom rješavanju stresa; intenzivnim treningom u plesnom studiju kompanije, čak i tijekom radnog vremena. A Saburo Matsunga, zaposlenik japanske firme Nippon Trade, stresa se rješavao u posebno predviđenoj ‘sobi samokontrole’ gdje je bejzbolskom palicom do mile volje mogao udarati po lutki u liku svoga direktora.

Psiholozi će oba modela rješavanja unutrašnje napetosti objasniti činjenicom da svaka emocija mobilizira dodatnu energiju u tijelu, pa svako trošenje energije neutralizira i fiziološku osnovu emocija. Praktičnu stranu znamo: beba slatko zaspe nakon što se ‘zdravo isplače’, odrastao čovjek osjeća se mirnije ako se izgalami ili udari šakom o stol, a sportašima i rekreativcima dobro je poznat ugodan osjećaj zdravog umora, ali i psihičkog mira, nakon dobrog treninga.

“Ovakvo razmišljanje je glupo!”, smatra guru Sadri Gophal iz Katmandua. ” Zašto dragocjenu energiju koju imamo u sebi rasipati samo zato da bismo se riješili bijesa ili napetosti?! Mnogo je pametnije zadržati tu energiju u sebi, ali je iz destruktivne negativne energije, koja nas razara fizički i psihički, pretvoriti u pozitivnu i tijelu korisnu energiju, a negativne emocije zamijeniti pozitivnima.”

Na pitanje kako, svaki će jogi odgovoriti: fizičkim vježbama i mentalnim seansama opuštanja i meditacije, čime se negativna energija loših emocija pretvara se u pozitivnu energiju u funkciji održavanja zdravlja, samoiscjeljenja ili mentalnih procesa kreativnosti, iluminacije i sl. Svaki trening, dodat će jogiji, treba predstavljati akumulaciju, a ne gubljenje energije.

Tekst preuzet sa stranice Medical Yoga Centar Zagreb!

Komentari