Mršavljenje koje uništava tijelo

Otkrivamo vam što to ne štima s određenim dijetama, što sa sistemom 'sam svoj doktor', zašto gubimo bitku s celulitom i još štošta

Prema nekim statistikama više od 70 posto žena željelo bi regulirati tjelesnu težinu i pritom ovom problemu pristupa kao estetskoj kategoriji, želeći smršaviti prvenstveno zato da bi ‘izgledale ljepše’, što je i razumljivo. U suštini, međutim, suvišak težine je ozbiljan zdravstveni problem, koji može rezultirati brojnim neželjenim posljedicama i stoga bi mu i trebalo pristupati kao svakoj drugoj bolesti uvažavajući sve zakonitosti koje nam na tom planu nameće medicinska znanost.

“Pretilost je bolest tijela i duha”, kaže dr. Jean Paul Delving, te kao kod svake bolesti, liječenje treba prepustiti liječniku. Nažalost, možda više no u bilo kojoj drugoj zdravstvenoj oblasti, ljudi su skloni suvišku težine olako prilaziti, počesto se igrajući liječnika i vlastitog dijetetičara, nesvjesni činjenice da takav pristup može izazvati čak i tragične posljedice. Zašto? Zato što svako laičko i nesustavno zadiranje u tjelesne metaboličke procese i prirodnu metaboličku ravnotežu može biti kobno.

Vješto prezentirana prijevara

Sintetizirajući u svojim predavanjima tisućljetna iskustva joge i praksu suvremenog biokemičara, J.P. Delving iznosi slijedeće teze glede farmakoloških preparata i kojekakvih dijeta:

1. Svaki od sustava mršavljenja, ako nije prilagođen određenoj osobi, predstavlja u suštini nasilje nad prirodnim potrebama organizma, nasilje nad tijelom i duhom podjednako. (Primjer: razne drastične ekspresne dijete ili forsirane rekreacijske aktivnosti).

2. Mnogi od sustava su vrlo skupi oduzimaju mnogo vremena, komplicirani su i neugodni, a prosječan čovjek ih ne može trajno priuštiti. A rezultati su privremeni. (Primjer: Postupci u specijaliziranim salonima, akupunktura, liposukcija, limfna drenaža, obične masaže, vakuum masaže i s.).

3. Često se reklamiraju tzv. ‘prirodna sredstva’ (čajevi i biljke). Termin ‘prirodna’ u nazivu preparata trebao bi otkloniti sve eventualne nedoumice oko toga da li je preparat zdrav ili nije, što je notorna besmislica. Jer, biljni preparati, loše spravljeni ili neadekvatno dozirani djeluju jednako otrovno kao i loše odabrani farmakološki preparati.

Sva ‘čudotvorna’ sredstva, dijete i preparati što se danas nude za ‘skidanje težine bez muke’ imaju praktički dva cilja. Prvi je, u suštini, profit farmakološkoj industriji i vještim trgovcima, no na tome se nećemo zadržavati. Drugi cilj je pokušaj da se nadomjesti nešto što se zapravo nikakvim sredstvima ne može nadomjestiti, a to je – faktor volje. Nudi se to famozno ‘skidanje kilograma bez muke’ svima onima koji nemaju ustrajnosti, niti volje za pravu i zdravu redovitu rekreaciju, za stalnu uravnoteženu prehranu itd.

Narušavanje metaboličke ravnoteže

Joga, a posebno ajurvedska medicina, poznaju različite dijete, ali niti u jednom udžbeniku joge nećete naći dijetu u službi mršavljenja, nego isključivo kao način liječenja ili lakšeg podnošenja određenih bolesti. Pri tom jogijski liječnici polaze od činjenice da je funkcioniranje našeg organizma komplicirano, složeno i osjetljivo i da je vrlo, vrlo teško pogoditi optimalan odnos prehrambenih tvari u namirnicama koje unosimo u organizam, a da se ne naruši njegova biološka ravnoteža.

Na Zapadu je, nažalost, fenomen dijete, kao ključne metode skidanja težine, izgubio u svakodnevnoj upotrebi svoj izvorni medicinski smisao. Kad je riječ o bilo kojoj medicinski utemeljenoj dijeti (za dijabetes, čir, i sl.) tada je u pitanju znanstveno i vrlo pažljivo selekcioniran odnos i količina pojedinih namirnica u dozama koje precizno određuju vrhunski stručnjaci… A mnoge se žene u to upuštaju same!!! Sve po sistemu ‘izbacila sam kruh, izbacila sam kolače, izbacila sam meso…’ itd. Koliko smo puta čuli onu karakterističnu rečenicu: “Jedna moja prijateljica ima neku američku dietu, skinula je 5 kg u tjedan dana. Fotokopirat ću si taj recept!”.

Koje se sve opasnosti po metaboličku ravnotežu kriju u ovakvim ‘sam svoj liječnikdijetama’, teško da možemo i dokučiti. Jean Paul Delving će reći: “Nemoguće je kemijskim medikamentima ili drastičnom dijetom izgubiti 5 kg u tjedan dana, a da to ne naruši ravnotežu fiziologije vašeg organizma”. Pri koncipiranju individualnih programa skidanja suvišnih kilograma, u Medical Yoga Centru prije svega upozoravamo na opasnosti ovakvih ‘metoda’.

Evo nekih primjera loše koncipiranih dijeta koje joga apsolutno zabranjuje, a koje, na nesreću, svakodnevno susrećemo:

JESTI BEZ IKAKVIH ZAČINA I MASNOĆA. Nije dobro, jer su maslac i ulje nužni za asimilaciju nekih osnovnih vitamina.

JESTI SAMO VOĆE I POVRĆE. Ovim se načinom iz tijela ne eliminiraju samo masnoće, nego i mišići, jer ostaju bez bjelančevina. Osim toga suviše vitamina B6 može rezultirati nekim živčanim poremećajima, suviše kalcija i vitamina D mogu izazvati pojavu bubrežnog kamenca, suviše magnezija dovest će često do poremećaja stolice, suviše vitamina A uzrokovat će glavobolje, a suvišak selena može izazvati opadanje kose i ljuštenje noktiju.

KONZUMIRATI PREPARATE KOJI UKLANJAJU OSJEĆAJ GLADI. To je i besmisleno i opasno, jer osjećaj gladi je najprirodniji mehanizam održavanja biološke ravnoteče! Bilo bi to kao uzimati trajno preparate za uklanjanje boli ili osjećaja hladnoće, topline i sl.

Zašto gubimo bitku s celulitom?

Često se pogrešno poistovjećuju pojmove sala i celulita što i ne bi bila osobito značajna pogreška kad bi u pitanju bila samo terminologija. No, suština problema je u činjenici da za eliminiranje celulita ne vrijede pravila što važe za eliminiranje običnog sala.
Znanost danas poznaje brojne uzroke ovoj pojavi; od nasljednih faktora i hormonalnih poremećaja, do loših cipela i uske odjeće, no najčešće se smatra da je glavni uzrok slaba cirkulacija u venama, od čega praktički sve i počinje. Celulit se obično stručno definira kao otežana mikrocirkulacija u masnom tkivu. Celulitne stanice su ‘bolesne masne stanice’ potkožnog tkiva nastale kompliciranim metaboličkim procesima, koji bi se pojednostavljeno mogli opisati kao nakupljenje vode između masnih stanica što dovodi do postepene degeneracije tih stanica i prekid ‘svih normalnih veza’ s ostalim dijelovima organizma. I upravo zbog tih poremećenih komunikacija dajemo masnim stanicama (i na koje one reagiraju) da uopće ne dolaze do celulitnih stanica koje su ‘komunikacijski izolirane’, bez normalne cirkulacije i živčanih podražaja. Rezultat svega toga je – porazan. Možemo trčanjem ili dijetom, recimo, skinuti 10 kg, naslage celulita će uglavnom ostati nepromijenjene.
Kako se onda riješiti celulita? Joga savjetuje promjenu načina života, promjenu navika prehrane, svakodnevno umjereno vježbanje i neke duhovne tehnike koje nam pomažu da postanemo apsolutno svjesni istinskih potreba našega tijela. No, o tome u slijedećem nastavku…

Tekst preuzet sa stranice Medical Yoga Centra Zagreb!

Komentari